Na Međunarodni dan žena, ukrajinska autorica Oksana Zabužko u Europskom parlamentu govorila je o teškom položaju svojih sunarodnjakinja pod napadom Rusije.

Oksana Zabužko je rođena u Lucku (Ukrajina) 1960. Roman Terenski rad u ukrajinskom seksu, preveden na 16 jezika, donio joj je slavu na međunarodnoj književnoj sceni 1996. godine. Objavila je još 18 knjiga, uključujući nagrađivani roman Muzej napuštenih tajni (2009.). Jedna je od najistaknutijih javnih osoba Ukrajine u borbi za demokraciju.

Oksanin inspirativni govor  možete poslušati na ovom linku

Prije obraćanja Oksane Zabužko u vijećnici u Strasbourgu danas u podne, predsjednica EP-a Metsola je istaknula: ‘’Na današnji dan, riječ proslava zapravo nije ona koju bismo mogli koristiti. U Ukrajini vidimo kako žene pružaju otpor, suprotstavljaju se i naoružavaju protiv agresora. Privilegija je imati s nama ukrajinsku ženu i spisateljicu čija djela i snažan glas pokazuju snagu ukrajinskih žena suočenih s ugnjetavanjem. Ove hrabre i izdržljive žene inspiracija su svima nama, jer brane iste europske vrijednosti koje mi zagovaramo.”

Zabužko, koja je prije dva tjedna napustila Ukrajinu samo s ručnom prtljagom, istaknula je da je kroz svoje pisanje navikla davati glas ženama i boriti se za njihova prava, ali da sada prvi put ona sama treba stati u obranu tih ženskih prava. Dodala je: „Mogu se samo diviti mojim sunarodnjakinjama koje se bore uz muškarce, upravljaju raspodjelom zaliha po opkoljenim gradovima, rađaju u skloništima, dok im je liječnički nadzor dostupan samo na internetu. Problem je u tome što Putinove bombe neće zaustaviti snaga našeg borbenog duha.“

Upozoravajući na Putinove namjere, kazala je: ‘’Mnogi su životi mogli biti spašeni da su se EU i SAD probudili prije osam godina kada je on napao Krim. Novi Hitler bio je spreman nastaviti tamo gdje je njegov prethodnik stao. Ovdje sam da vam, kao spisateljica koja zna nešto o jeziku, kažem da je ovo sada već rat, a ne samo lokalni sukob. Vjerujte Putinu kada otkriva svoje ambicije. Molim vas, nemojte se bojati zaštititi nebo iznad onih koji se bore da oslobode Europu od spektra novog totalitarizma.”

Reagirajući na njezin govor, predstavnici klubova zastupnika pohvalili su hrabrost Ukrajinaca i Ukrajinki u obrani svoje zemlje i vrijednosti EU-a koje s njima dijelimo. Također su naglasili da su, kao što je to često slučaj u ovim okolnostima, žene i djevojke među najranjivijim skupinama. Pohvalili su Ruskinje i Bjeloruskinje koje hrabro prosvjeduju na ulicama protiv rata.

foto: europarl.europa.eu

Facebook Komentari