U sklopu projekta Startart udruga Faro11 organizirala je drugu po redu putujuću izložbu za mlade umjetnike srednjoškolske dobi koja je otvorena u petak, 4. ožujka u MMC Ulika u Balama. Na izložbi je predstavljeno osam radova finalista: Teo Stoković, Erika Nežić, Ela Gržinić, Andrea Pasuli, Katarina Špehar, Leonarda Ivašić, Tibor Svetličić, Elena Kiss i Paulo Krbavac.

– Pozdravljam vas u ime Mi+ platforme koja je organizator projekta Startart i zahvaljujem vam na dolsku na ovu, drugu po redu izložbu iz tog projekta. Projekt je usmjeren ka afirmaciji, promociji i edukaciji mladih novomedijskih istarskih umjetnika. Imali smo dva ciklusa natječaja – jedan je bio otvoren u svibnju, a drugi u rujnu 2021. godine- gdje smo od svih prijavljenih radova odabrali osam finalista. Osim samog natječaja u sklopu projekta su održane i radionice on-line pisanja prijava. Sam natječaj je bio žiriran od udruge Labin Art Express XXI koja je odabrala finaliste, a tome pribrajamo i nagradu publike. Pobjednike smo predstavili na prvom izdanju izložbe u Labinu. Prvo mjesto je osvojila Leonarda Ivašić s radom „Moć pokreta“, a drugo mjesto osvojila je Elena Kiss s radom „Vlakovi“. Projekt je predstavljen i na Instagramu gdje je publika odabrala najbolji rad, a oni su se složili sa žirijem pa su odabrali Leonardin rad. Ovo je druga stanica izložbe, a treća će biti u Novigradu početkom travnja. Nakon toga kreće novo izdanje Startart 0.2 tako da će se oni koji su još u srednjoj školi moći opet prijaviti na natječaj. Ideja je da se obuhvati cijela županija i da svi učenici srednjih škola imaju priliku sudjelovati. Pokrovitelji projekta su Upravni odjel za kulturu i zavičajnost Istarske županije i Grad Pula“, kazala je Ivana Čehić Rabljenović iz udruge Faro11 i predala riječ domaćinu Sandiju Drandiću, predsjedniku TZ-a Bale.

– Ekipa iz Mi+ platforme se javila sa željom da im budemo partneri i podržimo ovaj projekt što smo objeručke prihvatili, a naročito zbog tematike i uključenosti mladih i nadamo se budućih umjetnika. Ovo je dodatno i poveznica uz još jedan projekt koji radimo za Bale – centar za nove medije – i nadam se da ćemo jednog dana to uspjeti i realizirati, pa je ovo jedan od oblika suradnje tog tipa, kazao je Drandić.

Riječ je potom preuzeo Noel Mirković u ime udruge Labin Art Express XXI koji je napomenuo da je jedan od glavnih ciljeva udruge revalorizacija industrijske baštine Labina.

– Među njima je je i šoht koji je u centru jednog od izloženih radova i kojeg svi prepoznaju kao znak tog kraja. Ono čime se LAE inače bavi je povezati industrijsku baštinu s kulturom i dati joj novu vrijednost. Osim samog poznavanja tehnologije i novih medija u radovima se vidi poveznica s našim svakodnevnim životom, kazao je Mirković.

Marino Jurcan je govorio u ime udruge Metamedij koja je jedan od partnera projekta. On je bio zadužen za podjelu nagrada – tri poklon bona.

– Sam projekt, kao što je rekla Ivana, imao je za cilj da približi mladima umjetnost kroz kombinaciju novih medija, tehnologija i industrijske baštine. Moram istaknuti kako smatram da je projekt bitan za cijelu županiju, jer je osim decentralizacije umjetničkih žarišta, važan i radi promocije novih umjetničkih praksi koje spajaju nove tehnologije i umjetnost. Isto tako želja nam je da mladi umjesto pasivnih potrošača postanu aktivni kreatori. Isto nam je bio cilj da demistificiramo umjetnost – da se tim mogu baviti samo neki iznimno talentirani ljudi – jer bi umjetnost trebala biti otvorena za sve i svi bi se u njoj trebali iskušati jer svatko ima neku kreativnost u sebi. Svi su radovi dobri, ali morali smo odabrati tri za koje smo smatrali da su najbolju uz nagradu publike. Zahvaljujem se svima koju podržali ovaj projekt, domaćinu Općini Bale i TZ-u Bale koja nam je ustupila ovaj lijep prostor za današnju izložbu te donatorima koje je Ivana već spomenula. Nadam se da ćemo se vidjeti i na novom ovogodišnjem natječaju, odnosno izložbama , a finalistima želim sve najbolje u daljnjem radu, školovanju i u njihovom umjetničkom usavršavanju, kazao je Jurcan i podijelio nagrade Leonardi Ivašić, Eleni Kiss i Katarini Špehar.

Nositelj projekta je udruga Faro11, a partneri su udruga Metamedij, Labin Art Express XXI, Muzej Lapidarium iz Novigrada i Turistička zajednica Općine Bale. Projekt podržavaju Istarska županija i Grad Pula.

Facebook Komentari