Na nekim crpkama već fale pojedini derivati a vozači od ranog jutra opsjedaju sve benzinske crpke. 

Kako bi ublažila rast cijena na današnjoj sjednici Vlade donijeta je odluka o fiksiranju marži trgovaca naftnih derivata i privremenom smanjujenju trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo.

Vlada očekuje da će cijena dizela od sutra biti 12,53 kune, cijena benzina 12,19 kuna po litri, a plavog dizela 8,04 kune, a bez Vladine intervencije benzin bi stajao 13,28; dizel 13,71, a plavi dizel 8,81 kunu, izjavio je Plenković.

Daljnjim fiksiranjem cijena goriva mnogi bi se distributeri na tržištu suočili sa situacijom da posluju s gubitkom, a što bi posljedično moglo dovesti i do zatvaranja nekih benzinskih postaja, dodao je premijer.

“Kako bismo izbjegli takvu situaciju omogućit ćemo njihovo daljnje poslovanje uz fiksiranje ukupne marže za dizelsko gorivo i benzinsko gorivo na 0,75 kuna po litri i 0,50 kn po litri za plavi dizel”, rekao je Plenković.

Uz to će, kako je premijer dodao, izmjenama Uredbe o trošarinama država na rok od 90 dana smanjiti iznose trošarina na dizelsko i benzinsko gorivo i to za 40 lipa po litri bezolovnog motornog benzina te 20 lipa po litri dizelskog goriva.

 

Facebook Komentari