Francuska parlamentarka Caroline Roose i predstavnici The Aquatic Life Institute pozvali su Europsku komisiju, Europski Parlament i predsjednika Macrona (zbog toga što Francuska predsjeda Vijećem EU-a do 30. lipnja 2022.) da spriječe etičku i ekološku katastrofu te zabrane komercijalni uzgoj hobotnica na razini Europske unije.

Prošli tjedan održana je i konferencija na temu… Ono što izrazito zabrinjava znanstvenike i aktiviste za prava životinja je činjenica da hobotnice nemaju gotovo nikakvu zaštitu prema europskom zakonu, iako su iznimno inteligentne. Njihova je inteligencija dokazana brojnim znanstvenim eksperimentima – primijećeni su kako koriste oruđe (kokosove i morske školjke) kako bi se sakrili i obranili te su pokazali da mogu brzo riješiti postavljene zadatke.

Također su uspjeli pobjeći iz akvarija i iskrasti se iz zamki koje su postavili ljudi koji pecaju. Zakon EU-a koji pokriva dobrobit domaćih životinja primjenjuje se samo na kralježnjake, a ne i na beskičmenjake glavonošce.

Morske životinje najmanje su zaštićene od svih vrsta i trenutno ne postoje znanstveno potvrđene metode za njihovo “humano klanje”.
Uzgoj hobotnica također bi doprinosio već itekako prekomjernom izlovu divljih riba. Trenutno se oko trećine ulovljenih riba u svijetu pretvara u hranu za druge životinje… Hobotnice su mesožderi i tijekom svog kratkog života trebaju jesti hranu koja je dva do tri puta veća od njihove težine.

Peticiju protiv komercijalne farme hobotnica možete i sami potpisati ovdje: https://www.drove.com/.2vFz
 
 
Facebook Komentari