Ovogodišnje borbe gladijatora u Areni, Spectacvla Antiqua, započinju u utorak, 14.lipnja, u 20 sati i trideset minuta. Od 2013. godine kada je osmišljen do danas, ovaj je događaj vidjelo blizu 148 000 posjetitelja.

Pulski gladijatori, okupljeni u udrugu Spectacula Gladiatoria, dvostruki su dobitnici trofeja Hercules Victor na natjecanju za najbolje gladijatore na svijetu koje se održava u Rimu. Gladijatorske borbe u Areni vjerna su rekonstrukcija drevnog rimskog običaja, osim što su iz predstave izuzete životinje.

Rimljanima je odlazak u amfiteatar bio sastavni dio društvenog života, mjesto zabave i socijalne interakcije. Osim programa spektakla posjetiteljima se dijelila hrana i piće, a u hodnicima amfiteatra mogle su im biti nuđene usluge osoba sumnjiva morala.

Svakodnevni život gladijatora odvijao se u zatvorenim gladijatorskim školama, vježbalištima strogog vojničkog tipa (ludus). Na čelu ludusa bio je lanista, vlasnik ili voditelj gladijatorske škole i apsolutni gospodar života gladijatora. Gladijatore je trenirao doctores, osoba sa zavidnim gladijatorskim iskustvom.

Pripadnici istog ludusa činili su familia gladiatoria, zajednicu gladijatora čiji su pripadnici zajedno živjeli, borili se i umirali. Iako su pojedini istaknuti gladijatori, koji su borbama osigurali visoki rang (primus palus), imali određene pogodnost, općenito je život u ludusu bio izrazito niske kvalitete. Gladijatori su mogli steći slobodu otpuštanjem iz gladijatorske škole pismenom ispravom (missio), a simbolični znak oslobađanja bio je drveni mač (rudis).

Gladijatori su, poput prostitutki i glumaca bili društveno obilježeni kao infames, oni koji žive od podređivanja vlastita tijela užitku drugih, te su u skladu s tim sahranjivani u izdvojenim dijelovima nekropole ili na zasebnim manjim nekropolama u blizini amfiteatra.

Pulska Spectacvla Antiqua odvijat će se tijekom lipnja i srpnja u po dva termina mjesečno, u kolovozu ih je sedam, u rujnu dva, a posljednja ovogodišnja predstava je 13. rujna.

Autorica fotografija (osim plakata): Tanja Draškić Savić

Facebook Komentari