Udvostručen je interes i broj upisane djece u srednju poljoprivrednu školu Mate Balote u Poreču od početka provođenja programa Upiši poljoprivrednu – proizvodi hranu i brini se o okolišu.  Tako je i ove je godine Grad Poreč-Parenzo iz gradskog proračuna izdvojio 28 tisuća kuna za sufinanciranje projekta Instituta za poljoprivredu i turizam koji se provodi za SŠ Mate Balote. Projekt se  provodi s ciljem upoznavanja učenika osnovnih škola s inovacijama u poljoprivredi i poticanja na upis srednjih škola poljoprivrednog usmjerenja.

Učenike osmih razreda potiče se na razne načine kroz slanje brošura i letaka, dane otvorenih vrata za sve učitelje i roditelje, objavu linkova s promotivnim video materijalima i informacijama na web stranicama škole i Instituta za poljoprivredu i turizam u Poreču, na kojoj zainteresirani mogu pronaći potrebne informacije o mogućnostima i prednostima upisa u poljoprivredno usmjerenje.

Kako ističu u Institutu za poljoprivredu i turizam u Poreču, učenici sve više shvaćaju vrijednosti boravka u prirodi i uzgoja bilja i životinja, što je jako važno za opstanak i razvoj održive poljoprivrede. Razvoj poljoprivrede danas nije moguć bez adekvatnog stručnog zvanja, te ljudi i mladi koji se odluče za tu struku neće biti uspješni ako nemaju obrazovanje – moderne tehnologije, moderni procesi proizvodnje zahtijevaju znanje koje se može steći samo u školi i zato je ovaj projekt bitan.

Nakon završenog srednjoškolskog obrazovanja agrotehničari imaju prilike nastaviti obrazovanje na Poljoprivrednom odjelu riječkog Veleučilišta, u Poreču, ili Agronomskom fakultetu u Zagrebu što su neki od ovogodišnjih maturanata i iskoristili. Među agrotehničarima u Poreču ima učenika iz različitih krajeva Istre – Poreča, sa zapadne obale i središnje Istre, te Pule.

Srednja škole Mate Balote ima učeničku zadrugu učenika poljoprivrednog smjera koja djeluje već više od 20 godina. Podijeljena je u sekcije – vinarska, sekcija za ekstrakciju ljekovitog bilja i pčelarska, budući da im je pčelarstvo jedan od stručnih predmeta, a imaju i desetak svojih košnica.

Facebook Komentari