Svečanom misom, Festivalom palente od marende do večere i dobrotvornim koncertom Petra Graše za obitelji Bašić i Tamburin Porečani su 21. studenog proslavili blagdan gradskog patrona – svetog Maura.

Crkveni dio svečanosti posvećenih Sv. Mauru počeo je svečanom misom u dupkom ispunjenoj porečkoj katedrali, a na kojoj je sudjelovala zamjenica istarskog župana Giuseppina Rajko, gradonačelnik Poreča Loris Peršurić sa zamjenicima ElIom Štifanićem i Sanjom Oplanić, te potpredsjednicima Gradskog vijeća Gordanom Šušljik i Mariom Ritošom, kao i delegacija prijateljskog grada Poinga iz Njemačke, prevođena gradonačelnikom Albertom Hingerlom. Pridružili su se i ostali predstavnici crkvenih i civilnih vlasti, hitne medicinske pomoći, policajaca i vatrogasaca, limene glazbe, članova istarskih kulturnih društava, sportaša te vjernika. Misno slavlje predvodio je apostolski nuncij u Republici Hrvatskoj, nadbiskup mons. Giorgio Lingua, kojemu je to bio ujedno i prvi posjet Porečkoj i Pulskoj biskupiji od preuzimanja službe nuncija u Hrvatskoj.

Sveta misa u porečkoj katedrali

Koncelebrirali su riječki nadbiskup i metropolita mons. Ivan Devčić, krčki biskup mons. Ivica Petanjak, gospićko – senjski biskup mons. Zdenko Križić, porečki i pulski biskup u miru mons. Ivan Milovan te domaćin, porečki i pulski ordinarij koji je na početku uputio prigodne pozdrave na hrvatskom, talijanskom i njemačkom jeziku, zahvalio svima koji su se založili da se današnja svečana procesija održi.

Mons. Lingua istaknuo je mučeništvo sv. Maura i suze koje je pustio nad kršćanima Istre. – Tko ne zna plakati nije dobar kršćanin, jer samo tko je plakao može razumjeti bol i utješiti bližnjega. Molimo svetoga Maura da nas nauči plakati, ganuti se, sažaliti, podijeliti bol usamljenih. Često kamo ne stižu riječi, dopiru suze. Molimo zagovor sv. Maura za sve one koji danas plaču, da se njihova bol, po susretu s Uskrslim – pretvori u radost., rekao je nadbiskup, čestitavši biskupiji i Porečanima njihov dan. Po završetku mise održana je procesija s relikvijama sv. Maura, no zbog lošeg vremena, pronijete su samo atrijem katedrale.

Porečki gradonačelnik Loris Peršurić i Petar Grašo

Svjetovni dio proslave blagdana na Trgu slobode označio je već tradicionalni 18. Festival palente, uz cjelodnevni zabavni program s pozornice. Izlagači su nudili palentu uz razne priloge: ombolo, kobasice, rebra, divljač, boškarina, kapuz ili pak dagnje, lignje i sipe, a nije nedostajalo ni kolača od kukuruznog brašna i palente krumpirice. Posebno iznenađenje Porečanima na njihov dan pripremio je Grad, koji je nakon svečane procesije na Trgu besplatno podijelio više od 500 porcija palente s bakalarom i maslinovim uljem.

Cijeli Poreč na koncertu Petra Graše
Poznata zvijezda bila je neumorna

Publiku su zabavljali Baredinesaurusi, Alfa Time Banda i Porečki delfini, a proslava blagdana gradskog patrona završila je rasprodanim dobrotvornim koncertom Petra Graše za obitelji Bašić i Tamburin u sportskoj dvorani Veli Jože, pokazavši još jedno kako Porečani imaju veliko srce i spremni su pomoći sugrađanima u nevolji.

Facebook Komentari