Proizvodnja energije u rukama građana

Tribinu “Solarizacija Pule” u organizaciji pulskog Možemo! održanu 26. listopada 2021. pratilo je 40 sudionika u dvorani Doma hrvatskih branitelja te još nekoliko desetaka putem Zoom platforme. Veliki broj zainteresiranih za temu tribine – tranziciju ka energetskoj neovisnosti i klimatskoj neutralnosti gradova putem sunčanih elektrana na privatnim i javnim krovovima pokazatelj je kako je došlo vrijeme da se po tom pitanju nešto značajnije učini i u Puli. 

Jedan od razloga je i divljanje cijena energije, ali i mogućnosti koje se otvaraju s 85% postotnim sufinanciranjem projekata zelene energetske tranzicije. Energetska neovisnost jedan je od alata za borbu za smanjenje i prilagodbu klimatskim promjenama. Korištenjem sunca za proizvodnju energije smanjujemo emisiju stakleničkih plinova, smanjujemo uvoz energije, utječemo na gospodarski razvoj.

Alarmantne posljedice klimatskih promjena više nitko ne osporava, već je sad samo pitanje što brže prilagodbe tim posljedicama. Morat ćemo brzo mijenjati način na koji proizvodimo, trošimo resurse, prevozimo se i, naravno, proizvodimo energiju. Europska unija usvojila je zakonske akte koji imaju za cilj energetsku tranziciju prema čistoj energiji te usto osigurala i potrebno financiranje i tu priliku moramo iskoristiti. Poražavajući je podatak da je Hrvatska, unatoč osunčanosti, na posljednjem mjestu u EU po instaliranom kapacitetu sunčanih elektrana.

Energija u rukama građana ili lokalne zajednice – to je još donedavno zvučalo utopistički, ali danas je to stvarnost. Neki su to prije shvatili i pokrenuli se, drugi bi što prije trebali njihovim stopama. Križevci, Cres, Krk, Zagreb, samo su neki primjeri iz prakse hrvatskih gradova o kojima je bilo riječi na tribini. Križevci grade grupne solarne elektrane, u kojima su ulagači fizičke osobe, davanjem zajma na razdoblje od 10 godina unutar kojih se ulog vraća s kamatama od 4,5%. Grad Križevci želi postati energetski neovisan grad do 2030. godine, pa je zato pokrenuo i druge mjere za izgradnju solarnih elektrana. Cresku energetsku zadrugu nedavno je osnovalo 29 fizičkih i pravnih osoba osnivača. Cilj joj je da Cresko-lošinjski arhipelag prijeđe na čistu energiju i s tim će ciljem provoditi zajedničke investicije zadrugara, a prvi projekt je solarna elektrana na krovu dječjeg vrtića.

Veliki motivator i inicijator energetske tranzicije ekološki je aktivist Vjeran Piršić, koji je svojim izlaganjem zainteresirao publiku, iznijevši niz manje poznatih činjenica, srušivši par mitova te predstavivši besplatni priručnik “Moja energija, moja sloboda” – kako najjednostavnije napraviti fotonaponsku elektranu. Predstavio je rad vlastite sunčane elektrane i energetsku zadrugu “Otok Krk”, osnovanu davne 2012. godine, koja ima zadatak pomoći stanovnicima i poduzetnicima pri optimalnom odabiru tehnologija za proizvodnju, potrošnju i pohranu energije iz svih obnovljivih izvora (sunce, vjetar, biomasa) i energetske učinkovitosti, zajedničko pregovaranje s otkupljivačima energije iz obnovljivih izvora i pružati i mnoge druge savjetodavne i tehničke usluge.

Melani Furlan iz Zelene energetske zadruge predstavila je, između ostalog, drugo izdanje turneje Dobra energija – kampanje za promociju solarne energije u hrvatskim gradovima u okviru koje održavaju besplatne edukacije za građane o malim sunčanim elektranama, a gradove podržavaju u ulaganjima u solarnu energiju. ZEZ Kroz svoje djelovanje potiče razvoj društvenog poduzetništva u energetici.

O proceduri izgradnje sunčane izgradnje govorio je pulski poduzetnik Marino Drandić iz tvrtke Elput d.o.o.. Naveo je i podatak da u Puli postoji manje od 1 MW instalirane snage sunčanih elektrana.

Alen Čikotić, poduzetnik iz tvrtke INOVAPRO, predstavio je projekt postavljanja fotonaponskih elektrana za vlastitu potrošnju na krovovima postojećih 40-ak javnih objekata koji su u vlasništvu grada Pule. Govorio je i neminovnosti prelaska na obnovljive izvore te predstavio ideju rješavanja prometnog kaosa u Splitu novim rješenjima javnog prijevoza na lokalno proizvedenu električnu energiju.

Svi su sudionici istaknuli važnost građana, koji  imaju mogućnost postati aktivni dionici pokretanja energetske tranzicije. To mogu učiniti individualnim investicijama ili putem zadruga i zajedničkih investicija u sunčane elektrane. Svrha zadruga je da se potakne lokalno stanovništvo na ulaganje u obnovljive izvore energije, kako u javne projekte, tako i u kućanstvima, da pomažu građanima u razradi i prijavi projekata, da budu mjesto za sva pitanja vezana za energiju i da budu, zapravo,  pokretači promjena u svojoj zajednici.

Novi Zakon o tržištu električne energije daje i mogućnost osnivanja energetskih zajednica građana – oblik udruživanja u kojem se vlasnici ili članovi udružuju kako bi ostvarili prednosti razmjene energije proizvedene i potrošene na određenom prostornom obuhvatu lokalne zajednice. Jednostavnije rečeno, na području Pule u budućnosti bi lokalni proizvođači energije iz sunca mogli uzajamno kupovati i prodavati električnu energiju.

Koliko se brzo može započeti energetska tranzicija ka neovisnosti i klimatskoj neutralnosti najbolje govori zagrebački primjer, istaknula je koordinatorica pulskog Možemo! Dušica Radojčić: “Na idućoj sjednici Gradske skupštine bit će predstavljen program “Sunčani krovovi”, kojim Grad Zagreb želi povećati udio obnovljivih izvora energije instalacijom solarnih elektrana na krovovima javnih zgrada i osigurati savjetovanje i pomoć svim zainteresiranim građanima i poduzetnicima da naprave isto na zgradama u njihovom vlasništvu. U tri godine planira se realizacija 50 MW  sunčanih elektrana. Time se ujedno smanjuje emisija CO2 i pokreću se privatne investicije od oko 300 milijuna kuna.”

I Pula bi trebala pokrenuti izgradnju malih sunčanih elektrana na krovovima i to potičući  individualne investicije, osnivanje energetskih zadruga građana i elektrane na zgradama u vlasništvu Grada i tako krenuti putem energetske autonomije Pule. Možemo! će koalicijskim partnerima predstaviti temu energetske tranzicije i energetske demokratizacije i mogućnosti koje otvaraju, te vjerujemo da će koalicijski partneri prepoznati njen značaj i da ćemo vrlo brzo pokrenuti solarizaciju Pule.

 

Dušica Radojčić

koordinatorica Možemo! Pula

Facebook Komentari