Zaklada za poticanje partnerstva i razvoj civilnoga društva i Javna ustanova „Regionalni koordinator Istarske županije za europske programe i fondove danas su održale završnu konferenciju Projekta +Resilient „Društvene inovacije i društveno poduzetništvo u Istri: Što i kako dalje?“ u Zajednici talijana u Puli – Circolo. Ovaj događaj okupio je 50tak pojedinaca, članova i predstavnika udruga, ustanova, institucija, jedinica lokalne i regionalne samouprave, predstavnike obrazovnog i znanstvenog sektora, te sadašnje i buduće društvene poduzetnike te ljude koji žele biti društveni inovatori.

Na početku konferencije publici se obratio pročelnik Kabineta župana Istarske županije, g. Ivan Glušac koji je pozdravio sve prisutne te i izrazio podršku za daljnji rad na implementaciji Javne politike koja će pomoći razvoj društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri.

Svi okupljeni danas dio su novog ekosustava za podršku razvoja društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri, a za koji je postavljen dobar temelj. Naime, nakon što su svi prisutni imati priliku čuti od Tea Petričevića iz ACT grupe presjek stanja društvenog poduzetništva na europskoj i nacionalnoj razini, slijedila je prezentacija prijedloga Javne politike za podršku razvoju društvenih inovacija i društvenog poduzetništva u Istri koju je održala Lana Lovašić, Unite Us Consulting. Prijedlog Javne politike kruna je višegodišnjeg participativnog rada Zaklade Istra i Javne ustanove Aurora i svih relevantnih ključnih dionika kroz mnogobrojne aktivnosti, a koje su uključile preko 140 raznih organizacija.

Slijedio je okrugli stol „Što i kako dalje?“ koji je okupio stručnjake iz različitih područja i sektora a koja su relevantna u području društvenog inoviranja i društvenog poduzetništva. Moderatorica okruglog stola bila je upraviteljica Zaklade Istra, Helga Možé a sudjelovali su: Sanja Labinjan – JU AURORA, Lana Lovašić – Unite US Consulting, Teo Petričević i Jelena Anđelić – ACT grupa, Kristina Afrić Rakitovac – FET Pula, Sven Maričić – UNIPU, Visio, Jasna Vekić – Crveni križ Pula, Renata Kiršić – POU Labin, Antonia Babić – Grad Pula, Borjan Batagelj – Grad Labin, Tamara Kiršić – IDA, Stipe Efendić – Centar za ruralni razvoj Sinj, Božica Peruško – društveno poduzeće Julijan, Danijela Kasumović Maružin – Punkt te Sandra Ćakić Kuhar – Dom za starije i nemoćne osobe Poreč.

Upraviteljica Zaklade Istra Helga Možé istaknula je kako ovo nije završetak jednog uspješnog projekta, već početak nove priče koja će zasigurno pokrenuti još više novih projekata i pothvata. Upravo je i sve do sada napravljeno ukazalo na veliku potrebu razvoja Regionalnog centra za razvoj društvenih inovacija – ReCeD’Istria te nužnost osnaživanja ljudskih kapaciteta koji će biti dio cijelog sustava podrške. Nadalje, svi sudionici okruglog stola složili su se da je predstavljeni prijedlog javne politike vrlo dobar temelj za daljnje djelovanje po pitanju razvoja sustava podrške društvenim inovatorima i društvenim poduzetnicima. Nastavno na sve, održan je i prvi inicijalni sastanak Istarske mreže društvenih poduzetnika, potpornih institucija, organizacija i ljudi. Na sastanku su dogovoreni sljedeći koraci te su podijeljene odgovornosti za prvo tromjesečje provedbe aktivnosti temeljenih na predstavljenoj javnoj politici.

Cijelu Konferenciju obogatio je Sajam društvenih poduzeća iz cijele Hrvatske, a koji se održao na vanjskoj terasi. Na ovaj način sudionici konferencije, ali i šira javnost mogli su se upoznati sa djelovanjem društvenih poduzetnika i njihovim proizvodima i uslugama. Upravo je Teo Petričević iz ACT Grupe istaknuo kako svi možemo podržati društvene poduzetnike kupovinom njihovih proizvoda ili korištenjem njihovih usluga, ali ono što je važno napomenuti je i mogućnost ugovaranja društvenih poduzeća kroz društveno odgovorno javnu nabavu.

Društvena poduzeća koja su sudjelovala na Sajmu su sljedeća: KopriVITA koja proizvodi prehrambene i druge proizvode s dodatkom koprive, a u svoje procese uključuje osobe s invaliditetom i ostale pripadnike marginaliziranih skupina; Studio za dizajn i digitalni tisak Lapo Lapo koji je društveno odgovorni studio Udruge Prizma koji nudi usluge grafičkog i web dizajna te usluge digitalnog tiska; Zajednica braniteljskih zadruga koja okuplja zadružne organizacije i OPG-ove koji okupljaju hrvatske branitelje i članove njihovih obitelji na tržištu; Centar za ruralni razvoj CERURA Sinj koji je predstavio Hrvatsku mrežu za društveno poduzetništvo; Pulski Bistro PUNKT koji zapošljava ranjive skupine, koji se predstavio svojom ponudom za ručak na konferenciji, Centar za društveno poduzetništvo Labin društveno je poduzeće koje zapošljava ranjive skupine; Lutkarska družina Merlinci koja popularizira kulturnu i povijesnu baštinu Istre, promiče ženska i manjinska prava, a k tome je ekološki osviještena te daje priliku nastupa mladim neafirmiranim glumcima; Društveno poduzeće Mediteranski kiparski simpozij. Uz postojeća društvena poduzeća na sajmu su se predstavile i ideje budućih, a kao što su:, Praonica rublja Prihvatilišta za beskućnike Crvenog križa Pula koja će zapošljavati beskućnike; Kuća filantropije „Feel good house“ kao interaktivni multimedijalni edukativni centar na temu filantropije u Puli, s stalnom postavkom multimedijalne izložbe o dobročiniteljima grada Pule te kronološkim prikazom pulske filantropije te Radionica namještaja Društva osoba s invaliditetom Rovinj koja će nuditi usluge popravka i preuređenja starog namještaja.

Vjerujemo kako će Sajam ovakve vrste zaživjeti i održavati se svake godine diljem Hrvatske te će okupljati puno veći broj društvenih poduzetnika i na taj način pružati priliku za umrežavanje, potporu i razvoj novih društvenih ideja, a što smo mogli vidjeti i danas.

Snimku održane konferencije možete pogledati na YouTube kanalu Zaklade Istra putem sljedeće poveznice: https://www.youtube.com/watch?v=vzmrobB_W3k

Projekt „+Resilient“ financiran je iz programa Interreg Mediteran 2014-2020 iz Europskog fonda za regionalni razvoj i sufinanciran od strane Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske. U projektu sudjeluje 14 partnera iz 8 zemalja Mediterana a cilj mu je umrežiti, povezati i prenijeti znanja i dobre prakse poticanja i razvijanja društvenih inovacija te utjecati na kreiranje jače institucionalne podrške na europskoj razini.

Facebook Komentari