Salvom zvižduka ministru Berošu i premijeru Plenkoviću uz povike “Vili, odlazi”, prosvjednici su na Markovu trgu na prosvjedu “Oprostite što smetam ne mogu disati” zatražili ostavku ministra zdravstva Vilija Beroša i odgovornost premijera Andreja Plenkovića. Na prosvjedu u organizaciji Hrvatskog novinarskog društva nanovo se upozorilo na šutnju i zataškavanje, što traje punih šest mjeseci, o okolnosti smrti novinara Vladimira Matijanića.

Mnoštvo prosvjednika okupilo se pred Novinarskim domom u Zagrebu te su uz bučnu podršku Zlih bubnjara krenuli u prosvjednu šetnju do Markova trga.

– Krenut ćemo na Markov trg da kažemo Viliju Berošu i AP-u (premijeru Andreju Plenkoviću) što mislimo o tome kako i na koji način bešćutno zataškavaju cijeli ovaj slučaj, kazao je pri polasku povorke predsjednik HND-a Hrvoje Zovko.

Povorka od gotovo 1000 ljudi od Novinarskog je doma preko Trga Republike Hrvatske išla Frankopanskom i Ilicom do Trga bana Josipa Jelačića pa Zakmardijevim stubama do Gornjega grada na Markov trg. S transparenata na kojima su bili ispisani dijelovi razgovora Vladimira Matijanića s liječnicima pred njegovu smrt odaslane su poruke odgovornima: “Oprostite što smetam, ne mogu disati”, “Tko je ubio Vladimira Matijanića?! Zna se!?”, “Mijenjamo Vladu za Matijanića”…

Na prosvjed su mnogi stigli autobusima iz Splita, Šibenika, Vinkovaca, Vukovara, Daruvara, Virovitice Osijeka, Slavonskog Broda, Pule, Rijeke… a među okupljenima je mnoštvo novinara, političara, književnika, glumaca.

Foto: Nikola Šolić

Facebook Komentari