Sa 14 glasova za, bez glasova protiv i 10 suzdržanih jučer je na sjednici Gradskog vijeća Grada Pule usvojen gradski Proračun za 2020. godinu vrijedan više od 553 milijuna kuna. Temeljni financijski dokument Grada planiran je odgovorno i realno kako bi se i dalje jamčila stabilnost javnih financija, omogućio nastavak brojnih započetih i novih investicija u Puli te osigurao još bolji životni standard svih Puležana.

„Napravili smo realan i ujednačen proračun. Koliko prihodujemo, toliko rashodujemo i što je vrlo bitno istaknuti tekući prihodi za tekuće rashode, a ne prodaja imovine za podmirenje tekućih obveza. Težak period je iza nas i mislim da nam dolazi bolje vrijeme i po pitanju gospodarstva i kvalitete života, ali ključno je da i kad su teška vremena, naši sugrađani moraju znati i osjetiti da lokalna zajednica o njima brine – a to je upravo ovaj proračun. Proračun je to koji promišlja o budućnosti, razvojan je i socijalno osjetljiv te povrh svega siguran i stabilan“, kazao je pulski gradonačelnik Boris Miletić.

Gotovo 40 posto proračuna, odnosno više od 218 milijuna kuna odnosi se na Upravni odjel za prostorno uređenje, komunalni sustav i imovinu, a gotovo 260 milijuna kuna rezervirano je za društvene djelatnosti i kulturu. Kao takav proračun je povrh svega razvojan i socijalno osjetljiv. Od značajnijih projekata uređenja prometne infrastrukture, u koju će se uložiti 31 milijun kuna za doprinos dodatnom povećanju razine sigurnosti i prometne protočnosti, može se izdvojiti nastavak aktivnosti izgradnje kružnog toga na raskrižju Rizzijeve i Voltićeve, te Valturske i Jurja Žakna, zatim rekonstrukciju Ulice Bože Gumpca do spoja s Ulicom Rimske centurijacije, dovršetak izgradnje prometnice koja će povezati Valtursku s Ulicom Bože Gumpca/Japodskom, rekonstrukciju dijela Premanturske ceste u dužini od oko 630 metara i uređenje postojećeg četverokrako raskrižje u kružno, nastavak projektiranja te izgradnju prve dionice u duljini od cca 200 m Valdebečkog puta, nastavak aktivnosti vezane uz daljnje proširenje Ceste Prekomorskih brigada do raskrižja s Premanturskom cestom/Ulicom Marsovog polja te uređenjem navedenog raskrižja i ostalo.
Spomenimo i dovršetak izgradnje javnog parkirališta na Novoj Verudi ukupnog kapaciteta 31 parkirnog mjesta, pripremu i izgradnju novog dječjeg igrališta u Zahtilinoj ulici na Velom Vrhu, te nastavak aktivnosti vezane uz rekonstrukciju/uređenje Kandlerove ulice.

Ne manje važno, od značajnijih projekata, za istaknuti je planirano ulaganje od 8,5 milijuna kuna za sanaciju zgrade Društvenog centra Rojc, više od 3,1 milijun za nastavak obnove Dječjeg kreativnog centra, dok se 3 milijuna kuna osigurava za obnovu pročelja putem projekta „Dolcevita“.

Ove godine, nakon što je osigurano milijun kuna bespovratnih financijskih sredstava za poduzetnike, kojih u Puli ima 2.968 i zapošljavaju gotovo 15 tisuća osoba, Grad je zbog velikog interesa, izdvojio dodatnih pola milijuna kuna, te će i kroz proračunsko razdoblje koje slijedi za poduzetnike izdvojiti ukupno 1,5 milijuna bespovratnih financijskih sredstava, te dodatno pola milijuna kuna za nove kreditne linije za poduzetnike. Pula je, naime, uz Zagreb grad s najviše poduzetnika u odnosu na radno sposobno stanovništvo i grad u kojem poduzetnici vide prostora za nesmetanu realizaciju svojih poslovnih ideja. Ovakvi izravni bespovratni poticaji Grada nedvojbeno pomažu u poslovanju poduzetnika, kao i ostale aktivnosti koje Grad redovno provodi, od unapređenja predškolskog i školskog sustava do ulaganja u infrastrukturu, a sve u cilju doprinosa kvaliteti života u Puli. Ne čudi stoga da je Pula danas jedan od najboljih gradova za život i poslovanje u Hrvatskoj.

Kada se govori o ulaganjima u školstvo za iste aktivnosti je namijenjeno 104 milijuna kuna, predškolski odgoj 50,5 milijuna kuna, dok za sport rezervirano gotovo 29 milijuna kuna. Za socijalnu skrb, zdravstvo, veterinarstvo i tehničku kulturu, pak, izdvojit će se više od 29 milijuna kuna, a za kulturu i civilno društvo oko 46,2 milijuna kuna.

Za socijalnu skrb u 2020. godinu planirano je gotovo 3 milijuna kuna više nego u prethodnoj godini. Povećanjem cenzusa, u sljedećoj godini proširit će se obuhvat korisnika i visina pomoći za umirovljenike.

Evidentno je da se u prethodnom razdoblju ulagalo u niz aktivnosti za kućne ljubimce ponajprije kroz kampanju „Pula pet plus“ a novi iskorak vidljiv je u osiguranja 2,5 milijuna kuna za aktivnosti po pitanju izgradnje skloništa za životinje.

Kao jedna od najtransparentnijih i najotvorenijih gradskih uprava u Hrvatskoj, i ove godine u Puli se nastavilo sa dugogodišnjom praksom uključivanja javnosti u izradu proračuna putem svih dostupnih kanala komunikacije, od javnih tribina uživo do e-Konzultacija i konkretnih aplikacija kao što je e-Proračun, Pula na dlanu.

Napomenimo da je Grad Pula, kao i prijašnjih godina, prilikom kreiranja proračuna uputio javni poziv svim političkim strankama, mjesnim odborima i vijećima nacionalnih manjina da dostave svoje prijedloge za Proračun 2020. godine.
Predstavnici oporbenih političkih stranaka u pulskom Gradskom vijeću dostavili su ukupno 82 prijedloga, od čega njih 8 nije u ingerenciji Grada dok je njih 53, odnosno 72%, prihvaćeno ili se već provode prema usvojenim programima u redovnom postupku iz djelokruga pod ingerencijom Grada.
S predstavnicima oporbenih političkih stranaka održani su radni sastanci na kojima su svi prijedlozi razmotreni i obrazloženi.

Facebook Komentari