Tako je obična, pa rekla bih čak i neugledna. Kada prođete kroz Barban na istočnoj strani Istre teško da ćete ju uopće primijetiti iako je praktički na cesti. Međutim, barbanska kula itekako je intrigantna, posebno od kada su na tom lokalitetu počela sustavna arheološka istraživanja te restauracija. Upravo ti radovi ne samo da su ovu vrijednu graditeljsku baštinu oslobodili dugogodišnjeg raslinja i spriječili je od urušavanja, nego su javnosti otkrili i neka nova saznanja oko nekadašnjeg barbanskog kaštela. A ona nisu uvijek romantična i ružičasta, piše blog Helloistria o barbanskoj kuli i kaštelu.

Barban (Foto: Helloistria)

Jedna od njih je da je u kuli pronađena lubanja. Ali to možda samo po sebi ne bi bilo toliko interesantno da se ne radi o glavi koja je odrubljena, i to muškoj. Lubanju su našli znanstvenici iz Hrvatskog restauratorskog zavoda, a kažu da se radi o muškarcu u dobi od 35 do 45 godina. Analiza trauma i fraktura kosti upućuje na to da je usmrćen dekapitacijom.

Pronađena je tijekom arheoloških istraživanja unutrašnjosti kule 2017. i 2018. godine, a nakon što je iskopana, proučili su ju znanstvenici u Antropološkom centru Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti, no nije utvrđeno kada je čovjek ubijen.

Isto tako, pronađen je i segment kosti lubanje još jedne muške osobe, ali nije otkriveno ni kako i kada je i on preminuo. Tko su mogli bi ti ljudi? Koja je njihova sudbina i zašto su skončali baš u barbanskoj kuli, odnosno zašto je ovo mjesto do praktički prije godinu dana bilo njihovo zadnje počivalište? Pitanja su to koja se tek trebaju otkriti, ako se uopće uspiju otkriti do kraja. 

Cijeli blog pročitajte na Helloistria.com

Facebook Komentari