Ugledni antropolog i urednik najutjecajnije biblioteke na Balkanu, Ivan Čolović, otvorio je 27. Sajam, dok je direktorica Sajma, Magdalena Vodopija, u čast Dragi Orliću napravila presedan i, umjesto tradicionalnog pozdravnog govora, samo za ovu priliku otpjevala Tango malarija     

Nakon iznimno uspješno održanog svog 26. izdanja ovog ljeta, Sa(n)jam knjige u Istri  ponovno je osvanuo u svom tradicionalnom terminu i danas u podne otvorio svoja vrata u prostoru bivše Arena trikotaže drugi put ove godine!

Prema dramaturškom konceptu pisca i dramaturga, Gorana Ferčeca, ceremoniju otvorenja osmislio je umjetnik Matija Ferlin, a vodila ga je pulska glumica, Dijana Vidušin. I kako su književni citati ovogodišnji lajtmotiv Sajma tako je i ceremonija otvorenja bila protkana upravo citatima. Dijana Vidušin kazivala je Pjesmu nad pjesmam u prepjevu Drage Orlića i Danijela Načinovića, Dvadeseti sonet Williama Shakespearea, Fragmente ljubavnog diskursa Rolanda Barthesa, Utorak Irene Vrkljan i Brijunski tango Boška Obradovića.    

Posjetitelje je ugodno iznenadila direktorica Sajma knjige u Istri, Magdalena Vodopija, koja je uz pratnju Irene Giorgi na harmonici, Maura Giorgija-Mifre na gitari i Darija Marušića na violini pred oduševljenom publikom zapjevala upravo Brijunski tango, odnosno Tango malarija – omiljenu pjesmu Drage Orlića, odavši tako hommage pokojnom pjesniku i bardu istarske kulture, kojem je ovogodišnji Sajam i posvećen. Pjesmu koja u sebi tako dobro sažima ljubav, prijateljstvo, strast, zajedništvo, taj autentični svijet Drage Orlića, 1992. godine je napisao Boško Obradović, prepjevao Srđa Orbanić i uglazbio Bruno Krajcar, a za potrebe otvorenja Sajma glazbu je prearanžirao istarski etnomuzikolog Dario Marušić.

Sajam je svečano otvorio poznati intelektualac i pisac, Ivan Čolović, osnivač i urednik kultne Biblioteke XX vek koja na 27. Sajmu slavi čitavih 50 godina postojanja objavom zbornika Pola veka XX veka. Čolović je prisutne pozdravio kao drage prijateljice i prijatelje knjiga, jer su, tvrdi “svi ljubavlju vezani za knjige, ali i zato što nas knjige vezuju za ljubav. Knjige su dale riječi našim ljubavima, osmislile ih, oplemenile ih i ohrabrile ih.” Dvadeset i sedmi ljubavno-knjiški Sajam otvorio je riječima „Knjige su nas naučile da ljubav i sloboda idu zajedno, da se ljubav ne može zadržati u granicama moralne, klanovske, verske, klasne ili nacionalne korektnosti. Prava je tek kad iz tih granica iskorači.“

Publiku u Puli pozdravila je izaslanica ministrice Ministarstva kulture i medija Republike Hrvatske, Nevena Tudor Perković, ravnateljica Uprave za razvoj kulture i umjetnosti, a referirajući se na temu sajma napomenula je da “o ljubavi nije lako govoriti, pogotovo u ovim vremenima kada je nije niti lako pronaći. Sigurna sam da će Sajam o ljubavi govoriti na sveobuhvatan način“. Osvrnula se i na važnost manifestacije, pogotovo u ova pandemijska vremena i istaknula “Sajam nudi prijateljsku atmosferu koja je istovremeno i kreativna i opuštena, duboko promišljena, ali nikako nije ograničena strogim manifestacijskim granicama. Čitanje nas vodi svemu onome što bi htjeli biti, a to je dobri ljudi“, zaključila je Tudor Perković.

Prisutne je pozdravio zamjenik župana Istarske županije, Tulio Demetlika. Istaknuo je “U ova teška vremena Magdalena Vodopija uspjela je pogoditi temu ljubavi, jer nas je podsjetila da, kao što kaže Oliver Dragojević: ljubav može promijeniti svijet.“ Osvrnuo se i na pjesnika Dragu Orlića, kojem je ovaj Sajam posvećen i spomenuo njegovu čakavicu, tradicionalni govor, identitet i autohtonost kojom je uspio zaštiti (regionalne) vrijednosti. “Orlić je svoju ljubav usmjerio prema radu u kulturi“, zaključio je Demetlika.

Posjetiteljima se potom obratio pulski gradonačelnik, Filip Zoričić koji je izrazio iznimno zadovoljstvo što je Sajam posvećen Dragi Orliću pa je i spomenuo njegovu Pjesmu nad pjesmama i napomenuo da ona govori o ljubavi, a „ljubav ne zavidi, ne hvasta… Ponosan sam na Sajam, želim da puno čitamo i da pisanom riječi govorimo o slobodi, želim da se knjige suprostave revoluciji koju vode društvene mreže“. Okupljenima je i pročitao pjesmu Dobriše Cesarića „Autentičnost“.

Istaknuti tematski fokus 27. Sajma ovoga je puta ljubav, kao svevremenska tema u izazovnoj nam godini. U prostoru nekadašnje Arene trikotaže smjestilo se više od 30.000 naslova i 250 nakladnika. Sa(n)jam knjige trajat će od 19. do 28. studenog, a pulska će publika imati prilike uživati u programima koji će se održavati u novootvorenoj hali 2 Arena trikotaže i ugodnoj atmosferi Shipyard puba sudjelovat će više od četrdeset stranih i domaćih autora i autorica, mnogi od njih premijerno u Puli predstavljaju svoje knjige. Posjetitelji će knjige moći pronaći po sniženim cijenama i sajamskim popustima sve do 70 posto.  Uz program uživo, Sa(n)jam knjige u Istri bit će dostupan i u izravnom video prijenosu putem Facebook stranice Sajma i YouTube kanala. Cjelokupni program 27. Sa(n)jam knjige u Istri dostupan je na internetskoj stranici  www.sanjamknjige.hr

Facebook Komentari