Dana 01.04.2022. s početkom u 17.30 sati na Stanciji Buršić održati će se radionica izrade tradicionalnih i modernih slastica koje će voditi poznata istarska slastičarka Dragica Lukin.

Radionica se organizira kao uvod u nadolazeću manifestaciju “Vodnjanska špaleta – Spaleta dignanese” koja se ove godine vraća u starom izdanju, na uskršnji ponedjeljak.

Dragica Lukin će zajedno s polaznicima edukacije pripremati tradicionalna uskršnja jela i neke nove slatke recepte. Inače, tradicionalno za vrijeme uskrsnih blagdana u Vodnjanu, na Veliki petak započinju običaji vezani uz hranu. Taj dan se jede posna hrana u kojoj prevladavaju povrće i riba, odnosno bakalar. Zvijezda menija je bakalar s posuticama (tradicionalna istarska tjestenina). Na sam Uskrs prvi blagdanski obrok je uskrsni doručak ili marenda.

Najčešće su to jaja i mladi luk. Svečani uskrsni ručak bio je obrok oko kojega se obitelj okupljala nakon povratka sa svečane uskrsne mise. U bogatom i obilnom uskrsnom ručku zastupljeni su svi tradicionalni istarski specijaliteti, od fuži, plukanci sa šugom od govedine, šparuge, špalete, palente, i janjca.

Uskrs je po tradiciji i sladak. Nekoliko jednostavnih, ali originalnih uskrsnih slastica, među kojima je najpoznatija pinca. Pinca se pekla neposredno uoči Uskrsa pod čripnjom ili u krušnoj peći, a često se ukrašavala križem urezanim na gornju površinu.

Pincu i druge slatke recepte svi polaznici radionice imati će priliku naučiti na Stanciji Buršić. Cijena radionice je 50,00 kn a uključuje potrebne sastojke, kavu, aperitiv i čašu vodnjanskog pjenušca. Broj polaznika je ograničen a svoje mjesto na radionici moguće je rezervirati pozivom na broj 098 997 29 99.

Organizator ove slatke radionice je Stancija i pršutarna Buršić u suradnji s Turističkom zajednicom grada Vodnjana.

Facebook Komentari