U Galeriji Makina se 25. ožujka 2022. godine u 19.00 sati otvara samostalna izložba Čarobna vreća autorice Sonje Hajduka Lukenić koja se u Puli premijerno predstavlja hrvatskoj publici s radovima koji su nastali u protekle tri godine.

Identitet, uključujući rodni, spolni, seksualni, jezični, socijalni, dobni, klasni, ekonomski, religijski i online, nabrojimo samo neke, neprestano je izložen promjenama, posebice u komunikaciji s okolinom. U vremenu kada smo, doslovno i metaforički, više nego ikad okruženi maskama različitih vrsta, autorica se bavi relativizacijom čvrstog identiteta, nastavlja tražiti veze između kreativnih svojstava fotografije i slikarstva.

Trenutačna igra modifikacije identiteta unutar svakodnevice predmet je interesa autorice koja je diplomirala ekonomiju i poslovni menadžment na Sveučilištu Complutense u Madridu te u toj profesiji provela više od 30 godina. U 2017. godini odlučuje promijeniti životni pravac i vratiti se svojim umjetničkim sklonostima.

Sonja Hajduka Lukenić nasljeđuje kreativni impuls od majke slikarice i oca koji se amaterski bavio fotografijom, stoga su danas crtež, slika i fotografija u njenom radu međusobno isprepleteni. Nakon duge karijere izvan svijeta umjetnosti, za predmet interesa odabire temu portreta, paralelno istražujući fotografiju kao medij.

Pritom promatra primjere europske avangarde s početka 20. stoljeća, poput Marcela Duchampa i Man Raya, kao i duhovne ideje koje su neobične, provokativne i predstavljaju iskorak iz svakodnevice. Ideja maske privlačna joj je zbog njezine anonimnosti, tajanstvenosti, gotovo zlokobnosti.

Fotografije nastaju u kazališnoj maniri koja u sebi krije moment spontanosti i iznenađenja, pogotovo za one koji se nađu ispred objektiva. Onaj tko to odluči učiniti, na izbor dobiva neobična lica na papirnatoj vrećici. Tako se simbolično odabire „maska“, nasmijano, zabrinuto, tužno lice kakvog klauna ili drugog lika.

Izložba koja se u Galeriji Makini može pogledati do 8. travnja 2022. godine sastoji se od 34 fotografije, ambijentalne instalacije izrađene od oslikanih vrećica te nekoliko video radova.

Kustosica izložbe je Anja Tomljenović, katalog i plakat je izradio grafički dizajner Marin Nižić, promotivni video potpisuje snimateljica Mara Prpić, a izložbu je producirala agencija Pikto Arthouse.

Facebook Komentari