U petak, 25. ožujka 2022. godine, s početkom u 11 h u Kongresnoj dvorani Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Prisavlje 14 (južni ulaz), u Zagrebu održat će se svečani program obilježavanja Svjetskog meteorološkog dana i Svjetskog dana voda.

Nakon dvogodišnje pauze Državni hidrometeorološki zavod, koji ove godine puni i 75 godina osnutka, u partnerstvu s Hrvatskim meteorološkim društvom i Geofizičkim odsjekom Prirodoslovno-matematičkog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu ponovno će okupiti uvažene goste, partnere i suradnike kako bi prigodnim programom i tematskim predavanjima obilježio Svjetski meteorološki dan i Svjetski dana voda.

U uvodnom dijelu svečanosti okupljenima će se obratiti glavna ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda, dr. sc. Branka Ivančan-Picek te izaslanica predsjednika Vlade RH i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, Nataša Tramišak kao i drugi uvaženi gosti i partneri.

Ovogodišnja tema Svjetskog meteorološkog dana „Rano upozorenje i djelovanje“ naglasak stavlja na važnost hidrometeoroloških i klimatoloških informacija za učinkovitost sustava ranog upozorenja koji štiti ljudske živote, materijalna dobra i okoliš od ekstremnih vremenskih pojava. Svjetski dan voda ove godine motom „Podzemne vode – učinimo nevidljivo vidljivim“ želi osvijestiti ključnu ulogu podzemnih voda koje utječu na svaki aspekt naših života.

Stručnjaci i znanstvenici DHMZ-a održat će predavanja u kojima će se osvrnuti na ulogu kvalitetnih i pravovremenih informacija za učinkovitost sustava ranog upozorenja, predstaviti aktivnosti, strukturne projekte, nove tehnologije i istraživanja DHMZ-a koja doprinose unapređenju sustava, kao i vrste te procedure upozorenje koje izdaje DHMZ i koji su važni za sigurnost građana, zaštitu okoliša, prilagodbu klimatskim promjenama i održivost gospodarskog razvitka.

Ovom prigodom predstavit će se i prvi Agroklimatski atlas Hrvatske koji je važan doprinos agrometeorologa i klimatologa DHMZ-a uravnoteženom razvoju poljoprivrede i proizvodnje hrane te zaštite šuma od požara osobito u kontekstu prilagodbe zajednice na očekivane učinke klimatskih promjena.

Na kraju svečanosti uručit će se priznanja Hrvatskog meteorološkog društva i odati priznanje DHMZ-a zaslužnim neprofesionalnim meteorološkim i hidrološkim motriteljima.

Više informacija o glavnim naglascima predavanja, predavačima te zanimljivostima vezanim za ovogodišnje teme Svjetskog meteorološko dana i Svjetskog dana svakodnevno ćemo objavljivati na našoj mrežnoj stranici (meteo.hr) na https://bit.ly/SvjetskiMeteoroloskiDan2022 i na našem Twitter profilu @DHMZ_HR.

Facebook Komentari