Raspoloženje vinara i okupljenih nije mogla pokvariti i ni kiša, jer povratkom u porečku Žatiku Vinistra više ne ovisi o vremenskim uvjetima. Nisu izostale ni pohvale za prošlogodišnju organizaciju na otvorenom, nije bilo lako nastaviti kontinuitet u izazovnim vremenima.

Najveći vinski spektakl u regiji traje do nedjelje, prostire se na 3,5 tisuća četvornih metara izložbenog prostora, ukupno izlaže 110 izlagača, od čega 80 vinara. Za jednodnevnu ulaznicu potrebno je izdvojiti 150 kuna te još 50 kuna povratne kaucije za čašu. Uz kupnju ulaznice Vinistra daruje vaučer u vrijednosti 30 kuna koji se može iskoristiti u bogatoj pop-up vinoteci u Žatiki. Očekuje vas tri dana čistog užitka.

„Ključ uspjeha istarskih vina su ljudi, naši proizvođači. Imamo Bogom danu zemlju i klimatske uvjete, međutim i stari su vajka proizvodili vino, no nisu bili tako dobri podrumari. Uvođenjem novih tehnologija upisali smo se na svjetsku vinsku kartu i zbog toga trebamo biti zahvalni istarskim vinarima. Oni su poput naših sportaša – početkom devedesetih najbolje su promovirali Hrvatsku u svijetu, a zaslužni su i za brendiranje Istre kao poznate destinacije“, proučio je župan Istarske županije Boris Miletić, na svečanom otvorenju 28. Vinistre.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede kazao je kako je na području Istarske županije ugovoreno projekata u vrijednosti 800 milijuna kuna iz Europskog fonda za ruralni razvoj, a do sada je isplaćeno 612 milijuna kuna.

„Istarski vinogradi prostiru se na nešto manje od tri tisuće hektara, Istra je središte vinogradarstva i vinarstva pa se veselim svemu onome što su nam pripremili vinari ova tri dana“, zaključio je Mršić.

Na ustrajnosti, trudu, radu i organizaciji 28. izdanja Vinistre vinarima je čestitao i gradonačelnik Poreča Loris Peršurić.

Facebook Komentari