Pripadnici Javne vatrogasne postrojbe Pula podigli su kazaljku satnog mehanizma na kvadratnu kulu kaštela Morosini Grimani. Nakon mnogo godina na svetvinčentskoj Placi ponovno će se moći saznati koliko je ur.

Izrada satnog mehanizma prepuštena je najpoznatijim hrvatskim urarima obitelji Lebarović, dok je montažu nadzirao vanjski stručni suradnik Općine Svetvinčenat Vjekoslav Gašparović.

Još krajem 16. stoljeća na kvadratnoj kuli kaštela Morosini Grimani ugrađen je mehanički sat sa numeracijom rimskim brojevima od 1 do 24 te jednom kazaljkom u obliku sunca, koja je pokazivala vrijeme sve do kraja 18. stoljeća. Nakon toliko godina, kazaljka na kvadratnoj kuli ponovo se okreće!

Aktiviranje ure je dio šireg projekta uređenja Žlinje i place. Provedba ovog projekta započela je u veljači 2020. godine te obuhvaća ulaganje u javnu kulturno-turističku infrastrukturu.

Najveći dio uređenja Žlinje 85 posto sredstava osigurani su preko EU fondova, a 15 posto bit će  sredstava Općine. Vrijednost radova je 2,2 milijuna kuna uključuje.

Zadnja faza uređenja stare jezgre Svetvinčenta obuhvaća radove na uređenju podne obloge Place.

Prijavitelj i glavni nositelj projekta “Revitalizacija područja zaštićene jezgre općine Svetvinčenat” je Općina Svetvinčenat, dok je partner na projektu Turistička zajednica Općine Svetvinčenat. Ukupna vrijednost projekta “Revitalizacija područja zaštićene renesansne jezgre općine Svetvinčenat” iznosi 3.316.596,24 kuna od čega je 2.750.000 kuna osigurano bespovratnim sredstvima Europske unije iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Projekt je prijavljen u sklopu ITU mehanizma urbanog područja Pule.

Provodi se u okviru Operativnog programa „Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.“ kroz specifični cilj 6c1 „Povećanje zapošljavanja i turističkih izdataka kroz unaprjeđenje kulturne baštine“ za koji je putem mehanizma integriranih teritorijalnih ulaganja bio raspisan privremeni Poziv u ograničenom postupku dodjele “Revitalizacija kulturne baštine u urbanom području Pula”.

Facebook Komentari