U srijedu, 11. listopada u 20:00 sati u Klubu-knjižari Giardini 2 održat će se predavanje
Krešimira Krole, profesora sociologije, političkog komentatora i pasioniranog čitatelja SF-a, o znanstvenoj fantastici i spekulativnoj sociologiji.

U jeku najvećih izazova današnjice, poput klimatskih promjena, razvoja umjetne inteligencije i prijetnje nuklearnog rata, profesor Krolo će kroz sociološku analizu trilogije Problem triju tijela/Three Body Problem autora Liu Cixina u dijalogu s publikom promišljati buduće društvene transformacije.

Kroz kritički objektiv, rasprava procjenjuje na koji način „Problem triju tijela“, ali i slična djela kao što su Dina/Dune (Frank Herbert), Prostranstvo/The Expanse (James S.A. Corey) i Fondacija/Foundation (Isaac Asimov) izazivaju konvencionalne sociološke paradigme i
oblikuju alternativne društvene okvire.

Krešimir Krolo je izvanredni profesor na Odjelu za sociologiju, Sveučilišta u Zadru. Znanstveni i stručni interes vezan mu je uz sociologiju mladih, kulture i medija, često
objedinjenih kroz jedinstvene istraživačke projekte i analize.

Objavio je više znanstvenih radova u visoko rangiranim međunarodnim časopisima te je koautor knjiga „Klasike, punk, cajke: kulturni kapital i vrijednosti mladih u gradovima na Jadranskoj obali“ i „ Kultura (bez) zajednice: prema društveno-kulturnom centru u Zadru“.

Facebook Komentari