Iako je prema nekim najavama prije samog Sabora IDS-a danas trebalo doći do dublje rasprave između dijela članstva koje je nezadovoljno načinom obračuna s donedavnim predsjednikom stranke Borisom Miletićem 35. Sabor je ipak prošao u pomirljivim tonovima.

Prema svemu sudeći tijekom tjedna se uspjelo otupiti oštricu nezadovoljnika koji su čak najavljivali i izlazak iz stranke početkom narednog tjedna ukoliko se ne podastru dokazi koji inkriminiraju Miletića.

 

Sukob na više nivoa

Tinjajući sukob se nije pretvorio u požar ali je za vjerovati kako će i dalje ostati tinjati do neke sljedeće prilike, ukoliko novi predsjednik ubrzo ne konsolidira stranku i dokaže da je u mogućnosti voditi IDS u ovakvom stanju. 

Sada je već jasno kako ne postoji samo sukob dvije frakcije unutar stranke već horizontalno i vertikalno na svim nivoima. Dio članstva za to optužuje počasnog predsjednika Ivana Jakovčića koji se pošto poto želio obračunati s Miletićem zbog navodno izgubljenih privilegija i statusa.

Nije tajna kako je Miletić izolirao Jakovčića koji je vrativši se iz Brisela pokazivao namjere vraćanja u aktivnu politiku pa i ambiciju da ponovno postane istarski župan. Upravo je Jakovčić bio taj koji je široko podržao novog predsjednika IDS-a u preuzimanju te funkcije. 

Potreban novi IDS

Sa druge strane se moglo čuti kako dio stranke želi da se Jakovčić odrekne svog mandata u Skupštini Istarske županije i ostane ono što je donedavno bio, samo počasni predsjednik. Držeći kako će se na taj način duhovi smiriti a Jakovčiću onemogućiti prostor za daljnji politički istup, misleći na njegovu povratničku ambiciju.

Pred Pausom je mijenjanje stranke u administrativnom ali i ideloškom smislu. Stranku i akte treba osuvremeniti a Istru spremiti za višestranačje, osobito iz činjenice da su svoju ozbiljnu političku ambiciju pokazale dvije skupine poslovnih ljudi koji su spremni uložiti poprilične novce kako bi svome svjetonazoru približili biračko tijelo ali i iskoristili preuzimanje pojednih lokalnih sredina kako bi implementirali svoje poslovne modele i postavili njima bliske ljude na političke funkcije.

Danas je Istarski demokratski sabor uz održavanje 35. po redu Sabor stranke i ujedno obilježio 32. godišnjicu  političkog djelovanja. Sabor se istovremeno odvijao na tri lokacije, u Puli, Labinu i Novigradu, koje su bile međusobne povezane putem video streaminga.

Facebook Komentari