Kamenolom Cave Romane u Vinkuranu ove srijede, 25. svibnja 2022. godine postati će spektakularna pozornica na kojoj će učenici nižih razreda uz pratnju solista i ansambla iz Rima izvesti arie iz Opere Turandot. Mali pjevači se za ovu izvebu spremaju posljednje dvije godine.

Nositelj ovoga projekta je udruga Europa in Canto koja ovakve projekte provodi već duži niz godina, a uključenjem Općine Medulin u projekt, ovakav događaj izvesti će se po prvi puta u Hrvatskoj. U sklopu projekta djeca nižih razreda osnovne škole postaju operni pjevači te nastupaju na sceni zajedno sa solistima i ansamblom profesionalnih glazbenika iz Rima.

Ukupno će nastupiti oko 1000 djece, podijeljenih u dvije izvedbe. Tako će prvih 500 djece iz Škole za odgoj i obrazovanje, OŠ Veli Vrh te OŠ Kaštanjer nastupati u 18 sati, dok će 500 djece iz OŠ. Dr. Mate Demarin te OŠ-Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi nastupati u 20:30 sati. Roditelji djece ovoga puta biti će jedini gledatelji obzirom da se očekuje preko 2000 roditelja u obje izvedbe, a program je zbog specifičnosti prostora kamenoloma nemoguće otvoriti za ostale gledatelje.

Svaka izvedba traje oko sat i petnaest minuta, a scenografija i kostimi za profesionalne soliste i ansambl dolazi iz Leipziga točnije iz Nacionalne opere Leipzig. Posebnost ovoga projekta je osim što su djeca vrijedno vježbala izvođenje opere, vrijedno su i izradili svoje kostime koje će ponosno nositi na dan izvedbe. Naglasak ovog projekta je na djeci i njihovom rezultatu učenja, njehovom trudu i angažmanu. Ovaj nastup kruna je njihovog dvogodišnjeg rada i truda!

U sklopu projekta napisana je i knjiga Opera Turandot, prilagođenja dječjem uzrastu te je za potrebe partnera iz Hrvatske prevedena na hrvatski jezik, a podijeliti će se školama i učenicima koji su sudjelovali u projektu.

O projektu opera in canto

Izvedba Opere Turandot rezultat je dvogodišnjeg rada Općine Medulin i suradnika na projektu koji su s djecom iz nižih razreda osnovnih škola vježbali i učili izvođenje pojedinih opernih arija. U projekt su od samog početka uključeni učenici osnovnih škola: Osnovna škola dr. Mate Demarina, Osnovna škola Veli Vrh, Osnovna škola Kaštanjer, Osnovna škola – Scuola elementare Giuseppina Martinuzzi te Škola za odgoj i obrazovanje.

Cilj provedbe ovoga projekta bio je probuditi interes za operu, približiti operu i lirsko pjevanje kod djece u nižim razredima osnovne škole, kao i njihovim obiteljima koji će prvi puta izvedbu vidjeti upravo u kamenolomu Cave Romane.

Kroz projekt su također educirani učitelji u nižim razredima osnovnih škola kako bi kroz jednostavan način i posebne tehnike vodili svoje učenika u procesu otkrivanja i približavanja opere. Učenici su kroz rad sa svojim učiteljima i profesorima angažiranim kroz projekt pripremali poznate arije, kako bi uz profesionalne operne soliste i orkestar izveli Puccinijevu operu Turandot.

Projekt je u ožujku 2019. godine predstavljen u Europskom parlamentu, na konferenciji na kojoj su predstavnike Općine Medulin sudjelovali i Mariya Gabriel, povjerenica za inovacije, istraživanje, kulturu, obrazovanje i mlade Europske komisije, Alena Basile, ambasadorica Italije u Belgiji, Emanuella Del Re, zamjenica ministra vanjskih poslova Italije, Massimiliano Smerigo, član povjerenstva za kulturu i obrazovanje i dr. predstavnici partnera.

Nositelj projekta je umjetnička organizacija Europa in Canto, a partneri su: Internacionalna mreža konzervatorija iz Belgije ( Association Europeenne des Consarvatories, Academies de Musique, Talijanska državna škola u Madridu ( Scuola Statale Italiana di Madrid ), Glazbena udruga Le Piccole Canaglie iz Brisela, Centar Nove Generacije ( Qendra Gjenerata a re) iz Tirane, te uz Općinu Medulin i Nacionalna opera iz Leipziga (Oper Leipzig).

 

Facebook Komentari