U sklopu Otvorene platforme Rojc u petak 20. svibnja 2022. godine održat će se radionica i tribina pod nazivom „Univerzalni dizajn i inkluzivna kultura“.

Radionica će se održati između 13 i 15 sati, a tribina s početkom u 17 sati. Cilj programa je aktivno zagovaranje daljnjih poboljšanja i mogućnosti za što kvalitetniji pristup sadržajima u kulturi najvećem broju ljudi bez obzira na moguća ograničenja.

Na tribini sudjeluju izv. prof. dr. sc. Iva Mrak, mag. arh. s Građevinskog fakulteta u Rijeci, koja će prezentirati ideju univerzalnog dizajna te je jedna od voditeljica radionice koja prethodi tribini, Sandra Nuždić, prof., voditeljica Ureda za studente s invaliditetom Sveučilišta u Rijeci, koja će govoriti o iskustvima stečenim tijekom EPK te je jedna od voditeljica radionice koja prethodi tribini; voditeljica restauratorsko-konzervatorskog odjela Arheološkog muzeja Istre Đeni Gobić Bravar, koja će prezentirati iskustva projekta COME-IN!, arhitektica Breda Bizjak o trenutnom stanju u prostoru te Mladen Pucarić, osoba s invaliditetom koji je veći dio svog života posvetio uklanjaju prostornih barijera i stvaranju fizičkog okruženja pristupačnog svima, koji će govoriti o praktičnim primjerima iz svakodnevnog života.

Platforma svoju svrhu vidi u suradnji na programskoj razmjeni, facilitiranju i razvijanju odnosa i društvenom angažmanu kao temelju održivih zajednica. Rukovodi se idejom otvorenosti i održivosti. Misija Platforme je razvoj i pozicioniranje DC Rojc kao nezavisnog prostora izgrađenog na temelju inkluzivnih kulturnih i društvenih praksi koje razvijaju zajednicu.

Ciljevi platforme su poticanje kulture uključivanja i dijeljenja, dijaloga, jačanje sudioničkog upravljanja DC Rojc, bolje pozicioniranje izvaninstitucionalne kulture i nezavisnih društveno kulturnih centara na lokalnom i regionalnom nivou te razvoj medija zajednice. Platforma zagovara inovativne modele upravljanja i održivog razvoja Rojca kao pristupačnog, polivalentnog, kulturnog prostora sa širokim programskim aktivnostima i pluralizmom ideja i odnosa.

Nositelj platforme je Savez udruga Rojca, a partneri su udruge iz Rojca: Zelena Istra, Metamedij, Krater, Gradska radionica, Planinarsko društvo “Glas Istre” Pula, CRUX – Društvo vizualnih umjetnika, Proces – udruga za promicanje queer kulture i LGBTIQ+ prava i naše Društvo.

Facebook Komentari