Policijski službenici su u suradnji s inspektorom zaštite od požara, eksploziva i oružja obavili očevid na požarištu te su utvrdili da je požar izbio 9. srpnja oko 11.40 sati s istočne strane Premanturske ceste ispod stupa dalekovoda. Uzrok požara je otvoreni plamen nepoznatog porijekla. 


U požaru je izgorjelo oko 35 hektara borove šume, niskog raslinja i suhe trave te poljoprivrednog zemljišta. Na adresi Kavrerski put izgorjelo je 25 vozila, raznih marki i godišta, kao i jedna kamp prikolica, sve u vlasništvu pravne osobe iz Pule. Također su izgorjela još tri vozila, traktor, generator i prikolica, a policija nastavlja utvrđivati tko su vlasnici oštećenih predmeta te jesu li nastala još kakva oštećenja. Ukupna materijalna šteta zasad nije poznata. 

Policijski službenici nastavljaju utvrđivati okolnosti izbijanja požara. 

Policijska uprava istarska upozorava građane kako je u razdoblju od 1. lipnja do 31. listopada na području Istarske županije zabranjeno svako loženje vatre na otvorenom prostoru.
 

Tijekom ljetnih mjeseci zbog velikih vrućina i visokih temperature postoji veća opasnosti od izbijanja požara na otvorenom prostoru. Najčešći uzroci požara na otvorenom prostoru su nekontrolirano spaljivanje korova i suhe trave, korištenje otvorenih ložišta, roštilja, bacanje opušaka i slično. Ovakvi se požari zbog nedovoljne pozornosti lako mogu proširiti na šume, stambene i gospodarske objekte te ugroziti ljudske živote.

Stoga upozoravamo građane i turiste da se pridržavaju zabrane paljenja vatre na otvorenom, da ne bacaju zapaljive predmete kroz prozore vozila, da provjere jesu li sve poduzeli da ne nastane požar te da vlastitim vozilima ne zatvaraju vatrogasne prilaze interventnim vozilima.

 
Facebook Komentari