U Šibeniku je održano svečano potpisivanje i uručivanje Sporazuma o provedbi integriranih teritorijalnih ulaganja za novo financijsko razdoblje kojeg je u ime Urbanog područja Pule potpisao i primio gradonačelnik Filip Zoričić kao čelnik grada središta Urbanog područja Pula.

Sporazuma su uručili Predsjednik Vlade Andrej Plenković i ministar regionalnog razvoja i fondova Europske Unije Šime Erlić. Urbanom području Pula namijenjeno je 33 milijuna eura.

Izuzetno sam zadovoljan što sam u sklopu novog ITU razdoblja, a nakon detaljne pripreme ove dvije godine, potpisao 33 milijuna eura za Puljštinu, od čega gotovo 20 milijuna eura za Pulu, za obnovu kupališta Stoja, Inovacijski centar na Valelungi, novi park Pragrande, obnovu Rojca i biciklističke staze“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić najkon potpisivanja.

Odabrani projekti

 1. Uređenje kupališta Stoja (Grad Pula – Pola)
 2. Rekonstrukcija i dogradnja  konjičkog centra sportsko – rekreacijske namjene (Općina Barban)
 3. Društveni centar Rojc (Grad Pula – Pola)
 4. Uvođenje Park & Ride sustava u gradu Puli (Pulapromet d.o.o. i Pula parking d.o.o.)
 5. Uspostava multifunkcijskog centra (Općina Ližnjan – Lisignano)
 6. Izgradnja zgrade poduzetničkog inkubatora u Marčani (Općina Marčana)
 7. Sport point – Integrirani projekt ulaganja u sportsku infrastrukturu Urbanog područja Pula (Općine Svetvinčenat, Fažana i Marčana)
 8. Obnova povijesnog centra naselja (Općina Barban)
 9. Rekonstrukcija i dogradnja Kapucinskog samostana u Vodnjanu (Grad Vodnjan – Dignano)
 10. MMC Cave Romane (Općina Medulin)
 11. Razvoj biciklističke infrastrukture Pula, Medulin, Premantura (Grad Pula – Pola, Općina Medulin)
 12. Pulski inovacijski centar – PIC (Grad Pula – Pola)
 13. Uređenje zelene zone Pragrande (Grad Pula – Pola)

Spomenuti projekti će učiniti urbano područje Pule zelenijim, uključivijim, povezanijim i bogatijim za kvalitetnu poduzetničku infrastrukturu, te će se ujedno učvrstiti veza među jedinicama lokalne samouprave našeg urbanog područja i omogućiti ravnomjeran policentrični razvoj. Istovremeno, ulaganjem u obnovu i revitalizaciju kulturno – povijesne baštine očuvat će se vrijedni lokaliteti i objekti, povećati estetska vrijednost prostora, osigurati održivost povijesnih spomenika te povećati kvaliteta života stanovništva.

Osim ITU projekta, u ime Grada Pula-Pola trenutno je prijavljeno 13 projekata na nacionalna ili EU sredstva, u ukupnom iznosu projekata od oko11.4 milijuna eura od čega se očekuju nepovratna sredstva u iznosu od skoro 8.3 milijuna eura.

Grad Pula-Pola u provedbi, osim ITU projekata, trenutno ima 15 projekata u ukupnoj vrijednosti projekata 5.4 milijuna eura, sufinancirano iz bespovratnih sredstava (nacionalna i EU sredstva) u iznosu od oko 4.4 eura što predstavlja preko 80 posto sufinanciranja.

Projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ osvojio je 3. mjesto u izboru za najvažnije projekte iz prethodnog programskog razdoblja bez kojih ne možemo zamisliti Hrvatsku. Izbor je rezultat ankete građana koju je provela Središnja agencija za financiranje i ugovaranje projekata EU u sklopu svoje kampanje „Bez kojeg EU projekta ne možete zamisliti Hrvatsku?“. U proteklom razdoblju u Hrvatskoj je provedeno preko 1200 projekata iz Operativnog programa Konkurentnost i kohezija od kojih svaki na svoj način doprinosi lokalnom i regionalnom razvitku. Priznanje za projekt „Konzervacija i rekonstrukcija Malog rimskog kazališta“ preuzeo je gradonačelnik Grada Pula – Pola Filip Zoričić.

„Projekt Malog rimskog kazališta je, zahvaljujući ravnatelju Arheološkog muzeja Darku Komši i timu, proglašen trećim EU projektom u Hrvatskoj, nakon Pelješkog mosta i obnove voznog parka HŽ-a, kao projekt „Bez kojeg je Hrvatsku teško zamisliti“, rekao je gradonačelnik Filip Zoričić.

Facebook Komentari