Krajem ožujka, nakon više tri godine rada kao neformalna inicijativa skupine entuzijasta, održana je osnivačka skupština udruge Proces. Ovaj mjesec, točnije 10. svibnja, PROCES – udruga za promociju queer kulture i LGBTIQ+ prava i službeno je upisana u registar udruga.

Proces je započeo na Valentinovo 2018. godine kao program u pulskom Klubu Kotač u prostorima Društvenog centra Rojc, uz potporu kluba Kotač. Ideja o pokretanju Proces-a nastala je iz spoznaje kako Pula nema mjesto na kojem bi se okupljale LGBTIQ+ osobe.

Nema ga ni kao mjesto za zabavu, a ni kao mjesto za predavanja, tribine, izložbe, projekcije filmova i slično. Suradnja s klubom Kotač bila je logičan korak budući da je Kotač, a i DC Rojc kao takav, zamišljen kao mjesto otvoreno za sve, bez obzira na spol, rod, nacionalnost, rasu, vjeru i spolnu orijentaciju.

Ovaj je spoj stvorio ideju o Procesu. Naziv Proces odabran je zato što je otvaranje LGBT populacije dug proces koji mi želimo potpomoći. Osim toga, senzibilizacija društva vezana za LGBTIQ+ teme, poticanje ravnopravnosti, uključivosti, izgradnja edukacije i mijenjanje stavova je dugotrajan proces za koji je potrebno vrijeme.

Proces je u protekle tri godine organizirao brojna događanja kojima se pokušavaju ispuniti ciljevi udruge, promocija, razvijanje i unapređenje queer umjetnosti i kulture te promicanja prava LGBTIQ+ osoba.

Organizirana je izložba priznatog mladog fotografa Denisa Butorca te izložba „Sva naša vjenčanja“, koncerti bendova Tús Nua i Žen i Abergaz, nastupi kolektiva Zbeletron, DJa Pez, queer umjetničkog kolektiva House of Flamingo, te brojna druga druženja, kvizovi, projekcije filmova te razgovori s umjetnicama i umjetnicima kao što su Helena Janečić i Jasna Jasna Žmak.

Veliki korak u promociji queer kulture i LGBTIQ+ prava te senzibiliziranju šireg društva s LGBTIQ+ zajednicom bio je početak emitiranja emisije Proces u programu Radio Rojca, prvog community radija iz civilnog sektora s radijskom koncesijom.

U više od pedeset emisija Procesovci su ugostili aktivistkinje, aktiviste i predstavnike LGBTIQ+ udruga iz cijele Hrvatske. Predstavili su njihov i rad stručnjaka iz područja zdravstva te umjetnica i umjetnika. Razgovarali su o važnim temama i poticali razvoj ljudskih prava s posebnim naglaskom na prava LGBTIQ+ zajednice.

Udruga Proces i dalje će nastaviti s provođenjem brojnih aktivnosti i s kreacijom emisije u programu Radio Rojca. Osnivanjem udruge formalizira se rad te se stvara poligon za širenje dosega aktivnosti koje Proces provodi. Prva vidljiva inicijativa novoosnovane udruge Proces bila je poziv Gradu Pula za isticanjem zastava LGBTIQ+ ponosa u vrijeme trajanja mjeseca ponosa. Pozitivnim odgovorom na upit Procesovaca, Pula se pridružila gradovima koji jasno i glasno iskazuju potporu LGBTIQ+ zajednici.

Znamo da je riječ o dugom i teškom procesu, ali zbog njegove važnosti pozivamo sve da nam se pridruže u njemu. Da nam pomognu zajednički stvarati bolje društvo, razvijati javni diskurs o LGBTIQ+ zajednici, te o queer kulturi.

Promicati prava, slobodu i vidljivost LGBTIQ+ osoba te se boriti protiv lezbo/homo/bi/transfobije u društvu kao i seksizma, mizoginije i drugih društvenih pojava koje doprinose nejednakosti. Jer jedino na taj način, zajednički, možemo stvoriti tolerantno, demokratsko i pravedno društvo.

Facebook Komentari