Otvorenjem Učilišta za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni Vitraj ” u Hrvatskoj je službeno počelo obilježavanje Međunarodne godine stakla.

Učilište za umjetničko oblikovanje stakla “Zlatni vitraj” osnovano je s ciljem spašavanja obrtničko umjetničkog oblikovanja stakla od izumiranja, istaknuo je prilikom otvaranja predsjednik Udruge za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” Josip Deutsch.

“Ovim događajem slavimo prošlost, sadašnjost i budućnost stakla kao veoma transformativnog materijala. Upravo zato osnovna ideja bila nam je da pokušamo revitalizirati i spasiti ovaj umjetnički zanat koji nažalost izumire. Okupili smo dobru ekipu s iskustvom te očekujemo rezultate koje će biti dobri i generacije koji će učiti o ovom zanatu”, zaključio je Deutsch.

„Učilište će biti mjesto okupljanja, učenja, prenošenja znanja i ljubavi prema umjetničkim obrtima, a posebno prema umjetnosti izrade stakla“, rekla je ministrica kulture i medija dr. sc. Nina Obuljen Koržinek uz čestitke i zahvalu Udruzi za promociju tradicionalnih umjetnosti “Staklo & Umjetnost” na velikom entuzijazmu i inicijativi osnivanja Učilišta.

Istaknuvši kako je riječ o velikom doprinosu zajednici koji će dodatno istaknuti Hrvatsku na karti svijeta u ozračju obilježavanja Međunarodne godine stakla koju su proglasili Ujedinjeni narodi, ministrica je podsjetila kako Hrvatska baštini dugu tradiciju proizvodnje stakla.

„Puno je već uloženo, a nastavit ćemo ulagati u proizvodnju i restauraciju stakla i vitraja“, rekla je ministrica te dodala kako su u procesu zaštite kao nematerijalnog kulturnog dobra Republike Hrvatske i staklopuhački obrti iz okolice Zagreba kao još jedne posebnosti vrijedne hrvatske tradicije.

Više inoformacija o Međunarodnoj godini stakla

foto: min-kulture

Facebook Komentari