Projekt Istarske županije Eco Domus osvojio je 3. mjesto u kategoriji „Business & Marketing, na dodjeli prestižnih nagrada Green Destination Story Awards. U finalu, uz bok Istre našle su se destinacije iz SAD-a, Kanade, Meksika i Švedske.

Eco Domus 2022. godine uvršten je i u TOP 100 globalnih priča dobre prakse o održivosti poručio je istarski župan prilikom preuzimanja nagrade. 

„Istra je svjetski brend i danas je prepoznata po mnogočemu, a ono što želimo je da
ubuduće bude još prepoznatljivija i kao regija koja je okrenuta održivom razvoju i zelenoj
tranziciji. Kako često ističem, premali smo da bi bili prosječni, stoga u svemu što radimo,
vodimo se izvrsnošću i vrhunskom kvalitetom.

Eco Domus je pozitivan primjer odgovornog pristupa razvoju turizma. Budućnost leži u trajnim rješenjima koji će turizam učiniti još konkurentnijim, ali da pritom ne šteti lokalnom stanovništvu i našem okolišu“, naglasio je župan zahvalivši se svima koji su glasali. Posebnu zahvalu župan je uputio svim vlasnicima objekata u Istri, koji ponosno nose oznaku Eco Domus, jedinstven regionalni ekološki certifikat za privatan smještaj.

Program Eco Domus ili eko prijateljski smještaj pokrenuo je županijski Upravni odjel
za turizam 2017. godine, a njime se potaknula diversifikacija i podizanje kvalitete privatnog
smještaja kroz usklađivanje s načelima održivog razvoja i održivog turizma.

Osnovne karakteristike Eco Domus smještaja su društvena i ekološka odgovornost, cjelovita zaštita okoliša i zdravlja, korištenje eko certificiranih sredstava za pranje i čišćenje, korištenje eko certificiranih toaletnih proizvoda, korištenje prirodnih materijala, štednja vode, štednja energije, sortiranje i recikliranje otpada.

U sklopu programa, poštivanjem kriterija za uvrštenje i dobivanjem markice, vrednuju se lokalne vrijednosti kroz informiranje gostiju o lokalnoj kulturno-povijesnoj baštini, o lokalnim prirodnim vrijednostima, sadržajima i događanjima, o uređivanju okoliša autohtonim biljnim vrstama, promociji tradicionalnih proizvoda i suvenira, o mogućnostima učenja i/ili sudjelovanja u tradicijskim običajima, promociji lokalne kuhinje i tipičnih prehrambenih proizvoda i dr.

Visoki ekološki standardi koji se očekuju od ovih objekata održavaju se redovitim praćenjem, dokumentacijom i revizijama, te ih sada na području cijele Istre ima pedeset i četiri.

Spomenimo i da je u TOP 100 održivih priča destinacija svijeta 2021. godine uvršten
i Palud, jedini ornitološki rezervat u Istarskoj županiji.

Facebook Komentari