U srijedu, 8. ožujka, s početkom u 18:00 sati na Trgu Portarata, održat će se Noćni Marš pod motom „Sestrinstvo i jedinstvo“ u organizaciji Udruge PANK, Udruge Proces i Kluba i knjižare Giardini 2. Pozivajući na solidarnost u jedinstvenoj borbi za ljudska prava svih marginaliziranih skupina, reproduktivnu pravdu, rušenje rodnih stereotipa, sankcioniranje diskriminacije i zaštitu žena od rodno uvjetovanog nasilja, marširat će se kroz Ulicu Sergijevaca, preko Foruma i Kandlerove ulice do Kluba i knjižare Giardini 2.

Na stihiju verbalnog i fizičkog nasilja nad ženama Klub i knjižara odgovara poezijom: u programu Stihom na stihiju, s početkom u 20:00 sati, pulske pjesnikinje Anika Miletić, Dušanka Babić i Nives Franić čitati će svoje stihove uz pratnju Davida Kumparea (klarinet) i Sandra Vešligaja (klavijature). Nagrađivani glazbenici koji su ostvarili brojne nastupe na značajnim regionalnim i europskim pozornicama, izvesti će skladbe hrvatskih skladatelja za klarinet i klavir s njihovog albuma prvijenca „Cro-classic Ethno“.

Program za ožujak nastavljaju u ponedjeljak 13. ožujka u 20:00 sati s čitalačkim klubom pod vodstvom Tajane Ilić. Ovog mjeseca u fokusu je knjiga „Nasmijati psa“, prva zbirka priča nagrađivane pjesnikinje i prozaistice Olje Savičević Ivančević.

Čitalački klub uvod je u promociju dvaju novih knjiga Olje Savičević Ivančević, Ljeta s Marijom (Fraktura, 2022) i Pisma čitateljici (Buybook, 2023) koja će se održati u četvrtak 23. ožujka u 19:00. U knjizi Ljeta s Marijom Olja Savičević iznosi na svjetlo dana zaboravljene, potisnute, nikada izgovorene priče naših majki, baki, pretkinja i tako ispisuje osebujnu, dugo godina zanemarivanu povijest naoko običnih života usred prekretničkih povijesnih zbivanja 20. stoljeća. U dnevniku Pisma čitateljici koji nastaje istovremeno s prethodnim romanom, spisateljica promišlja već naznačenu temu ženske povijesti i odnosa autorice i čitateljice.

O zaboravljenim ženskim iskustvima govorit će i na posljednjem ovomjesečnom programu – radionici izrade glinenih figurica „850 žena za 850 žena“ renomirane vizualne umjetnice Andreje Kulunčić koja će se održati tijekom subote, 25. ožujka i nedjelje 26. ožujka s početkom u 11:00 sati. Radionica je dio umjetničkog projekta „Vi ste Partiju izdale onda kada je trebalo da joj pomognete“ tematizira žensko stradanje na Golom otoku i Svetom Grguru. Radionica 850 žena za 850 žena poziva žene i djevojke da izrade po jednu figuricu od gline, simbolično ih posvećujući jednoj od kažnjenica. Možete se prijaviti mailom, telefonom ili preko Facebook stranice do popunjenja kapaciteta.

Facebook Komentari