Gradsko vijeće Grada Sarajeva usvojilo je odluku o dodjeli posthumnog priznanja “Počasni građanin” frontmenu nekadašnjeg jugoslavenskog benda EKV Milanu Mladenoviću, javlja sarajevski portal klix.ba

Više od 27 godina nakon završetka agresije na Bosnu i Hercegovinu kao i opsade Sarajeva, gradske strukture prvi put su ovim simboličnim, ali veoma značajnim činom doprinijele da se ime Milana Mladenovića spomene i mimo datuma koji su vezani za dan njegovog rođenja ili dan smrti.

Obično se tada, na brojnim stranicama na društvenim mrežama, ali u medijima, spomene sve ono što je Milan napravio sa EKV-om, osvrne na njegovo antiratno djelovanje tijekom devedesetih, ali se već sutra sve zaboravi i gurne u ladicu do naredne godine i sličnih datuma.

Milan Mladenović, osim što je bio frontmen banda koji mnogi smatraju najboljim jugoslavenskim rock sastavom, predstavljao je čovjeka čije je djelovanje nadilazilo glazbu. Dok su mnogi šutjeli tijekom razaranja devedesetih, a neki se i bestidno priklanjali režimima, Milan je bio jedan od onih koji su potpuno otvoreno i bez ustručavanja bili protiv.

Dok neki i danas, bez imalo stida i srama, propituju navode o granatiranju Markala, Milan je nedugo nakon stravičnog masakra pjesmom “Crv” jasno poslao poruku šta misli o tim “slepim, ludim i sebičnim ljudima koji prave buku bez reda i smisla”.

Dječak iz vode, dio svog djetinjstva proveo je u Sarajevu. Osnovnu školu pohađao je na Grbavici. Kroz pjesme, ali i druge aktivnosti, glavni grad BiH često je spominjao. Iako je i više nego pohvalno što ga se Grad Sarajevo prvi put sjetio i na ovaj način, Milan Mladenović kao i brojni drugi zaslužili su spomen koji će biti mnogo vidljiviji, zaključuje klix.ba

Facebook Komentari