Tijekom arheoloških istraživanja okoliša zgrade Arheološkog muzeja Istre pronađen je izuzetan nalaz histarskih žarnih grobova. Pozivamo Vas da u petak, 6. ožujka 2020. u 11,00 sati dođete na predstavljanje ovog izvanrednog otkrića.

U neposrednoj blizini Dvojnih Vrata pronađeno je pet histarskih žarnih grobova iz željeznog doba, koji se okvirno datiraju u razdoblje od 11. do 2. stoljeća prije Krista. Riječ je o ukopima u žarama; neke od njih odložene su u rupe u zemlji obložene kamenjem (suhozidom), a druge su ukopane direktno u tlo te poklopljene kamenim pločama. U žarama su vidljivi spaljeni ostaci pokojnika, a u neposrednoj blizini urni vide se ostaci paljevine – pepela i gara.

U Puli su histarski žarni grobovi već pronađeni na potezu od slavoluka Sergijevaca do početka Ulice Castropola, a najveći dio njih otkriven je krajem 19. i početkom 20. stoljeća prilikom izgradnje objekata koji se tamo nalaze i danas.

Po završetku iskopavanja žare će se snimiti pomoću CT uređaja u Općoj Bolnici Pula, te će se tako steći uvid u njihov sadržaj. Nakon toga, obavit će se antropološke analize pronađenih posmrtnih ostataka, koje će nam otkriti broj sahranjenih osoba i njihov spol, te će se obaviti apsolutno datiranje, koje će nam pomoći da se precizno odredi starost grobova.

Ovi nalazi histarskih grobova izuzetno su svjedočanstvo o načinu života i običajima prastanovnika Pule i Istre iz razdoblja prije rimske vladavine.

Poslušajte što su o pronadjenim grobovima rekli Maja Čuka voditeljica prapovijesne zbirke Arheološkog muzeja u Istri te ravnatelj muzjea Darko Komšo.

Facebook Komentari