Tek što su završili Dani mladog maslinovog ulja u Barbanu, ljubitelji ovog zelenog tekućeg zlata mogu se “preseliti” u Barban. Naime, tamo se ove subote s početkom u 17 sati u dvorani OŠ Barban održava 11. Smotra maslinovih ulja Općine Barban.

Na smotru se pozivaju isključivo maslinari s područja Barbanštine, koji zatim donose vlastita maslinova ulja za analizu i degustaciju. Prigodno se pozovu i izrađivači suvenira, te raznih uporabnih predmeta od maslinovog drva.

-Ove godine prijavilo se ukupno 23 maslinara s područja Općine Barban s ukupno 27 vrsti maslinovih ulja. Svaki maslinar koji po prvi put kreće u berbu pa i onaj koji ulje ima dugi niz godina, želi znati koliko je njegovo ulje kvalitetno. Odgovor na to pitanje dobit će u subotu kemijskom analizom kojom se određuju kemijski pokazatelji kvalitete ulja, u što se ubraja postotak slobodnih masnih kiselina određenih preko oleinske kiseline, peroksidni broj, zatim spektar po kojem je prisutna analiza u ultraljubičastom području pomoću koje se određuju tri K faktora, poručuju u tamošnjoj Turističkoj zajednici. 

Organizator je Općina Barban zajedno s njezinom turističkom zajednicom, a pokrovitelj je Istarska županija.

Facebook Komentari