Povijesno društvo Istre kroz projekt Stoljeće europskog fašizma intervjujiralo je četrdeset i pet svjedoka tog doba. Danas na obljetnicu savezniškog bombardiranja Pule dovodimo vam svjedočanstvo i sjećanja Marije Špigić 

Marija Špigić rođena je 28. 12. 1927. godine u Valturi. Njezina obitelj se seli u pulsko predgrađe, na Komunal, u blizini Šijanske šume. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata gubi brata koji je nestao kao pripadnik partizanskih postrojbi.

Svjedočila je savezničkom bombardiranju Pule, promatrajući avione kako ispuštaju smrtonosni teret nad gradom. Opisuje i susrete s njemačkim vojnicima koji su bili stacionirani u blizini. Sjeća se i anglo-američke vojne uprave i podjele grad na Zonu „A“ i Zonu „B“. Tada je kao omladinka prisustvovala mnogim demonstracijama, dočekivala međusavezničku komisiju na Forumu, svađala se s pripadnicima savezničke policije i bila uhićivana od njih.

Prilikom pokušaja sprječavanja odvoženja strojeva iz gradskog mlina svjedoči pogibiji trojice pulskih radnika, a i sama zadobiva lakše ozlijede. Kao i mnogi mladi ljudi iz njezine generacije odlazi na radnu akciju, na izgradnju pruge Šamac –Sarajevo.

 

Facebook Komentari