U Muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca u četvrtak, 28. studenog s početkom u 20 sati, Arheološki muzej Istre i Sa(n)jam knjige u Istri svečano otvaraju izložbu fotografija Trilogija, Pula – Grad Interval, pulskog fotografa i arhitekta Igora Zirojevića.

Izložba otkriva trilogiju „Pula – Grad interval“ čiji će posljednji dio monografije “Pregaoci” premijerno biti predstavljen na ovogodišnjem Sajmu. Trilogija koja progovara o gradu kroz povijesne, društvene, kulturološke i političke mijene, emotivna je posveta mjestu odrastanja te vizualna pripovijest o prostoru u kojem se dekonstruira termin “vlastitosti”, odnosno posjedovanja i pripadnosti.

Završno poglavlje trilogije – Pregaoci, Igora Zirojevića, fotografa i arhitekta, Miroslava Bertoše, povjesničara i pisca i Paole Orlić, povjesničarke umjetnosti i kustosice, predstavit će se prvi dan Sajma, 5. prosinca u 17 sati kao prva promocija nakon svečanog otvorenja.
Nastavljajući praksu prethodnih dvaju svezaka od austrougarskih tihih Stanara preko talijanskih Čuvara, u završnom se dijelu trilogije vizualnom i literarnom evokacijom zaokružuje nasljeđe socijalizma.

Pregaoci – simbolični su nosioci ostataka ideje nekoga boljeg i humanijeg društva, zapeloga u crvotočini odavno svršenoga boljeg sutra. Ti novi protagonisti, koje se usprkos diskretnom prisustvu unutar velikoga i glasnoga arhitektonskog sloga namjerno označilo terminom čija se etimologija uspostavlja iz praslavenskoga termina koji označava upregnuće, dok se sinonimska značenja šire u polju marljivosti, agilnosti, ustrajnosti i stalne misli o trudbeništvu i nesebičnom davanju, simbolični su nositelji onih energija koje čine okosnicu trećega intervala Grada. U maniri svojevrsnoga hommagea najduljem neprekinutom vremenu u kojem grad, po treći put, novim političkim ustrojem uspostavlja svoj urbanitet, posljednje poglavlje esejistički je artikulirano perima Miroslava Bertoše i Paole Orlić koji svojim memorijskim rakursom raspredaju vrijeme osobnih i inih općih društvenih pregalaštva.

Facebook Komentari