Najljepši panoramski izlet Istrom od Zagrada do Plomina vodi vas hrbatom južnog dijela Učke preko sedla Prodol, te vrhova Šikovac i Sisol. Dok hodate ovim grebenom pružaju vam se najljepši vidici na Istru i Kvarner, a pogledom možete obuhvatiti Učku sve do samog Vojaka.

Do Zagrada ćete stići skrenuvši lijevo s lokalne ceste Vozilići – Šušnjevica. Prelaskom neaktivne pruge Lupoglav – Štalije, koja se proteže gotovo cijelom dužinom zapadnog pobočja Učke uskoro stižete u tihi Zagrad. Ukoliko ste do Zagrada stigli s prijevozom, ovdje parkirajte vaše vozilo. Put vas dalje vodi kroz skriveni Stari Kožljak, pa se uspinje do sedla Prodol.

Staza je cijelim putem toliko dinamična, teren i okoliš se neprestano mijenja, a uspon na svakih 100 metara otvara nove vidike. Raste oduševljenje, raste adrenalin, a na usponu vam dobro dođe povremeno zastati i osvrnuti se malo oko sebe.

Na Prodolu nailazimo na križanje planinarskih putova, ali mi smo već u startu odlučili da idemo na jug. U Plominu smo si osigurali prijevoz jer staza nije kružna.

Put vas dalje vodi južnim vrhovima, preko stjenovitog Šikovca i Sisola dok ne znate na koju stranu usmjeriti svoj pogled.

Zato preporučamo ulazak u gojzerice za sve one koji još nisu pregazili ovu dionicu i punjenje “baterija” vam je zagarantirano.

A kako to izgleda, pogledajte u našoj fotogaleriji.

Facebook Komentari