Talijanski redatelj Roberto Benigni nagrađen je Zlatnim lavom za životno djelo na Venecijanskom filmskom festivalu. Umjetnički direktor festivala Alberto Barbera pohvalio je Benignija rekavši kako mali broj umjetnika ima njegov talent, komično vrijeme, satiru i ogromne glumačke sposobnosti.

Benigni je nagradu posvetio “svim redateljima koji su vjerovali u njega”.

“Zahvaljujem svima onima koji su me voljeli i jednostavno vjerovali u mene od samog početka, onima koji su me uveli u svijet estrade”, rekao je.

“Dolazim iz siromašne obitelji, iz ničega … toliko mi je ljudi pomoglo na ovom putovanju koje me dovelo do ovog divnog dara.”

Kako je sve počelo

Benigni (68) rođen je u toskanskom gradu Misericordia, a karijeru je započeo početkom 1970 -ih. Ubrzo je postao jedan od najpopularnijih talijanskih glumaca i redatelja, a sa svojim Oscarom nagrađenim filmom Život je lijep 1999. godine, koji je napisao, režirao i glumio. Benigni se nedavno vratio na velika platna igrajući Geppetta u adaptaciji filma Pinokio Matteo Garrone uživo.

Bio je to prvak na blagajnama u Italiji 2019., nedavno ga je u SAD -u objavila Roadside Attractions. Također je nominiran za Oscara 2021. u kategorijama kostimografija i šminka i frizura.

Supruga kao životna inspiracija

U svom je govoru nagradu posvetio i svojoj supruzi bez koje kako kaže ne bi bio potpun i uspio. Ovo su riječi koje je s podija uputio svojoj ženi:

“U ovom trenutku želim posvetiti moje misli Nicoletti Braschi, koja je ovdje u dvorani.
Sve radimo zajedno već 40 godina, i ja znam samo za jedan način mjerenja vremena: s tobom ili bez tebe.
 
Podijelit ćemo ovog krilatog lava, ja uzimam rep, da ti pokažem svoju radost mašući repom, a ti uzmi ostalo.
 
Prvenstveno krila, krila su tvoja, jer ako sam u svom radu ponekad letio, to je zahvaljujući tebi, tvom talentu, tvojoj misteriji.. tvom šarmu, tvojoj ljepoti, tvojoj ženstvenosti, činjenici da si žena. Biti žena misterij je koji mi muškarci ne razumijemo.
 
Groucho Marx je bio u pravu kada je rekao “muškarci su žene koje to nisu uspjele”.
I to je istina. Nisam uspio biti poput tebe, Nicoletta.
 
Ako sam napravio nešto lijepo ili dobro u svom životu, to je uvijek bilo kroz tvoje svjetlo.
Naša je bila ljubav na prvi pogled, zapravo na vječni pogled “.
 

Venecijanski filmski festival traje od 1. do 11. rujna.

https://www.labiennale.org/en/news/roberto-benigni-golden-lion-lifetime-achievement

Facebook Komentari