Novi lijek je zasad testiran samo na životinjama, a ukoliko bude imao isto djelovanje na ljude mogao bi značajno poboljšati preživljavanje teških ozljeda. Ovo je posebno bitno kod osoba ozlijeđenih u automobilskim nesrećama ili na bojišnici.
Gubitak krvi glavni je uzrok smrti na bojišnicama. Dosad je transfuzija krvi bila najčešće rješenje, iako se pokazalo korisnim i zamjenjivanje izgubljene tekućine i sa slanom otopinom. No i krv i slanu otopinu je teško transportirati u dovoljnim količinama. “Na bojno polje ne možete nositi banku krvi. Ono što trebamo je tableta ili injekcija koja će održati život do bolnice,” rekao je dr. Hasan Alam iz Opće bolnice Massachusetts u Bostonu.
Gubitak velike količine krvi tijelo nastoji prebroditi padanjem u šok. Zapravo dolazi do niza hitnih mjera koje povisuju tlak i čuvaju energiju. No već i kratkoročni šok može dovesti do zakazivanja organa, a nakon toga brzo slijedi smrt.
Test na životinjama je pokazao:
U naredna 4 sata, vrijeme potrebno za dolazak s bojišnice do bolnice, preživjelo je samo 25 posto svinja koje su dobile slanu otopinu. Kao što se i pretpostavljalo preživjele su sve svinje koje su odmah dobile transfuziju krvi. No zanimljivo je da je među svinjama koje su primile valproičnu kiselinu preživjelo čak 86 posto. U odgovoru na šok oko 6 do 7 posto gena mijenja aktivnost i to putem uklanjanja “epigenetskih”, kemijskih dodataka genoma koji se nazivaju acetilationi. No budući da inhibitori histon deacetilaze (HDAC) mogu spriječiti uklanjanje ovih acetilationa, dr. Alam se nada da bi ovi lijekovi mogli poboljšati preživljavanje nakon gubitka krvi.
Njegov tim je već dokazao da valproična kiselina, inhibitor HDAC koji se već koristi za liječenje epilepsije, povećava preživljavanje miševa koji su doživjeli veliki gubitak krvi. Ovo postiže sprečavajući acetilaciju tj. zatvaranje ‘mehanizma za preživljavanje’.
Tim dr. Alama svoje je istraživanje sad ponovio na svinjama. Životinjama je dao anesteziju, pustio im 60 posto krvi i nanio još dodatne ozljede, a zatim dao transfuziju slane otopine. Drugim svinjama je dao valproičnu kiselinu. A trećoj grupi odmah dao transfuziju krvi.
U naredna 4 sata, vrijeme potrebno za dolazak s bojišnice do bolnice, preživjelo je samo 25 posto svinja koje su dobile slanu otopinu. Kao što se i pretpostavljalo preživjele su sve svinje koje su odmah dobile transfuziju krvi. No zanimljivo je da je među svinjama koje su primile valproičnu kiselinu preživjelo čak 86 posto.
Dr. Alam trenutno ponavlja pokus kako bi ustanovio dozu valproične kiseline potrebnu da ne ometa preživljavanje nakon dužeg vremena. Ako se test pokaže uspješnim, još ove godine, planira zatražiti dozvolu za izvođenje pokusa na ljudima.
net.hr

Facebook Komentari