Za to će biti iskoriš¡ten radarski sustav UAVSAR (Uninhabited Aerial Vehicle Synthetic Aperture Radar). On će nakon niza preleta otkrivati moguće promjene u rasjedima Hispaniole, otoka na kojemu se nalaze države Haiti i Dominikanska Republika.
UAVSAR će nam omogućiti slike deformacija površine tla i druge geološke promjene povezane s potresom 12. siječnja, objasnio je Paul Lundgren iz NASA-ina laboratorija u Pasadeni.
Te će nam slike otkriti znakove novih potresa koji bi se mogli dogoditi s bilo koje strane rasjeda, a radarski sustav upozoriti će i na moguću opasnost od klizanja tla, dodao je Lundgren.
Sustav UAVSAR već je bio programiran za trotjedno promatranje i mjerenje tropskih šuma Srednje Amerike, vulkanskih aktivnosti na tom području i arheoloških nalazišta Maya.
Program prelijetanja na visini od 12.500 metara bit će proširen kako bi obuhvatio Hispaniolu, navela je NASA.
UAVSAR prema tlu emitira mikrovalove koji omogućuju otkrivanje i mjerenje blagih deformacija površine poput onih koje izazivaju potresi, vulkani i klizanja tla ili ledenjaci. NASA je istim radarskim sustavom promatrala i rasjed St. Andreas u Kaliforniji.
hrt.hr

Facebook Komentari