Jučerašnje glisiranje po drugim barkama u plićaku Auto kampa Stupice na Kamenjaku dobilo je i svoj službeni epilog. Pročitajte odgovor resornog ministarstva.

Za slučaj pomorske nezgode kod kampa Stupica u Premanturi, možemo vas izvijestiti  kako se u ovom trenutku provode izvidne radnje od strane inspektora sigurnosti plovidbe i inspektora pomorskog dobra. Predviđene kazne za fizičke osobe koje upravljaju brodicom, jahtom ili brodom te pritom ugrožavaju sigurnost plovidbe nesavjesnim ponašanjem (kao što je na snimci), iznose od 3.000,00 do 50.000,00 kuna. O više detalja ćemo izvijestiti nakon provedenih istražnih radnji od strane Lučke kapetanije Pula.

O važnosti poštivanja pravila plovidbe na moru, kao i nužnosti adekvatne obuke za sve one koje upravljaju brodicama govorili smo i na nedavno održanoj, tradicionalnoj akciji „Sigurnost plovidbe“. Akcija je imala za cilj provjeriti spremnost u nadzoru sigurnosti plovidbe a sve kako bi se osigurala preventivna zaštita svih sudionika u pomorskom prometu te kako bi se smanjila pojavnost pomorskih nezgoda i nesreća za vrijeme turističke sezone kada boravi veliki broj turista i plovi veliki broj domaćih i stranih plovila. Stoga ovim putem još jednom želimo apelirati na sve sudionike u pomorskom prometu, kako domaće tako i strane, kako je nužno pridržavati se pravila sigurne plovidbe u cilju zaštite sigurnosti svih sudionika.

Kada govorimo o osposobljenosti za voditelja brodice, ona se dokazuje se uvjerenjem o položenom ispitu za voditelja brodice. Cijena ispita iznosi 440,00 kuna kandidate koji polažu na hrvatskom jeziku, odnosno 820,00 kuna za kandidate koji polažu ispit na nekom od stranih jezika. Prilikom polaganja ovog ispita, pristupnik mora imati zadovoljavajuće znanje iz sljedećih predmeta:

  1. Pomorska plovidba
  2. Motoristika i zaštitne mjere
  3. Pomorstvo, propisi i meteorologija
  4. Manevriranje brodicom, sigurnost plovidbe i pružanje prve pomoći
  5. Pomorska radiotelefonska služba

U tu svrhu prolaznik može proći pripremni tečaj što je svakako jedan od savjeta za sve one koje žele ishodovati ovu dozvolu.

Vezano za same kazne oduzimanja dozvole, Kapetanija će oduzeti uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice i uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje brodicom ako utvrdi da je voditelj svojim ponašanjem teško ugrozio sigurnost plovidbe brodice, posade, tereta i trećih osoba ili onečistio morski okoliš. Također, ukoliko voditelj zanemaruje svoje dužnosti i time ugrožava sigurnost plovidbe brodice, posade, tereta i trećih osoba ili okoliša, kapetanija mu može oduzeti uvjerenje o osposobljenosti za voditelja brodice i uvjerenje o osposobljenosti za upravljanje brodicom.

Zaštitna mjera oduzimanja uvjerenja o osposobljenosti za voditelja brodice i uvjerenja o osposobljenosti za upravljanje brodicom može se izreći u trajanju od tri mjeseca do jedne godine.

Facebook Komentari