Gradonačelnik Poreča Loris Peršurić susreo se u petak s novim stipendistima Grada Poreča-Parenzo. Na godišnjoj razini Grad stipendira stotinjak učenika i studenata, za što se izdvaja oko milijun kuna. Prema istraživanju specijaliziranog portala gradonačelnik.hr, Poreč je grad s najvećim stipendijama u zemlji, a dodjeljuje ih po socijalnom programu, deficitarnim zanimanjima i uspjehu.
Zahvalivši učenicima i studentima na odazivu i čestitavši im blagdane gradonačelnik je napomenuo:
– Jako smo ponosni na činjenicu da naš grad može stipendirati toliko mladih, pametnih i talentiranih ljudi. Odlučili smo se brojčano davati manje stipendija, ali većih iznosa pa smo tako grad s najvećim stipendijama u zemlji i za to izdvajamo oko milijun kuna godišnje. Ulaganjem u vas, ulažemo u naš Poreč i to je zasigurno jedna od najboljih investicija koje možemo učiniti. Želim vam puno sreće i uspjeha u studentskom životu, u nadi da ćete sva znanja i vještine koje ste stekli na fakultetu uložiti baš u naš grad., rekao je Peršurić.
Gradske stipendije podijeljene su u dvije kategorije: učeničke i studentske. Učenici imaju pravo na 600 kuna osnovne, odnosno 900 kuna nagradne stipendije mjesečno, ukoliko im je prosjek ocjena u prethodnoj godini školovanja bio 4,50 i više. Studenti mjesečno dobivaju 800 kuna osnovne stipendije, a tu je još i 1.200 kuna nagradne za studente koji su u prethodnoj godini školovanja postigli prosječnu ocjenu 4,00 ili više.
Grad dodjeljuje i stipendije iz socijalnog programa i to, za učenike 1.200, a studente 1.600 kuna mjesečno. Jednaki iznosi rezervirani su i za stipendije za deficitarna zanimanja: profesore matematike, profesore fizike, profesore kemije, profesore biologije, profesore informatike, magistre primarne edukacije, inženjere agronomije, logopede, doktore medicine i medicinske sestre/medicinske tehničare.
Dodjelom stipendija na samom kraju tekuće godine, Grad Poreč-Parenzo zaokružio je ovogodišnji, vrlo uspješan ciklus ulaganja u obrazovanje. Podsjetimo, nakon što su izgrađene i otvorene nova Osnovna škola Finida i Područna osnovna škola u Žbandaju, u proteklom su razdoblju otvorene nove jaslice u Velom Maju, trenutno se dovršava gradnja vrtića i jaslica u Dračevcu, a u Dječjem vrtiću Radost II uređene su nove jasličke prostorije. Osim milijun kuna za stipendije, značajna sredstva rezervirana su za produženi boravak u osnovnim školama, su/financiranje prijevoza učenika, nabavu školskih materijala i financiranje ostalih projekata.

Facebook Komentari