U srijedu 17.11. u 19 sati u Muzejsko-galerijski prostor Sveta Srca otvara se izložba Znanjem do zdravlja: 65 godina rada i djelovanja Medicinske škole Pula (1956.-2021.). Kroz izložbu će biti predstavljen i razvoj medicine u Istri kroz austro-ugarsko i talijansko razdoblje čimese želi dati širu perspektivu razvoja zdravstva na ovom prostoru kroz zadnjih 150 godina.

Izložba Medicinske škole Pula rezultat je dugotrajne tradicije školovanja zdravstvenog kadra na srednjoškolskoj razini koja je prožeta brojnim epizodama i razvojnim etapama. Sve je započelo davne 1956. kao Viša škola za Medicinske sestre. Svega nekoliko godina kasnije, reformom školstva u ondašnjoj državi, ustanova se transformirala u srednju medicinsku školu u kojoj s neprekinutim kontinuitetom do danas djeluje smjer za medicinske sestre / tehničare.

Povremeno su uvađani i smjerovi poput bolničara i primalja da bi se od 2007. godine trajno usustavio i smjer fizioterapeutskih tehničara / tehničarki. Sve će to biti ispričano kroz fotografije, artefakte, multimediju (živuće osobe koje su radile u školi krajem 1950-ih i početkom 1960-ih) te pedagošku dokumentaciju koja je ostala u arhivi škole te privatnim kolekcijama bivših učenica i učenika.

Izložba će trajati do 2. veljače 2022., kada će biti svečano zatvorena predstavljanjem Monografije Medicinske škole Pula (1956.-2021.).

Facebook Komentari