Predstavnici grada Pule sa predstavnicima pulskih komunalnih poduzeća odlučili su zaustaviti daljnje stvaranje ilegalnih deponija i nepropisnog ponašanja pojedinaca koji zagađuju okoliš. Zone koje će se čistiti i sanirati jesu zona Valelunge (uključujući cestu prema Mandraču), Hidrobaze i prema Štinjanu te zona Monte Ghira na kojima je ukupno odloženo oko 500-tinjak m3 raznog otpada (smeće, glomazni i građevinski). Čišćenje i sanacija predmetnih lokacija izvršit će se do kraja ovog mjeseca.

„Velika većina naših sugrađana itekako je ekološki osviještena i ne odlažu ilegalno otpad, međutim postoji i ona manjina koja nažalost to čini i što želimo detektirati te onemogućiti im daljnje takvo postupanje. Naši građani vole prirodu i svoj okoliš i to dokazuju kroz brojne primjere a na nama svima je da im to osiguramo i ubuduće. U ovom poslu možemo uspjeti samo ako smo zajedno – javni sektor, komunalna društva, mjesni odbori i uz suradnju i otvorenost prema našim sugrađanima.“, naglasio je pulski gradonačelnik te iskoristio priliku da pozove sve sugrađane da kada primijete nelegalno odlaganje otpada to odmah dojave u Herculaneu, Grad Pulu i/ili svoj mjesni odbor kako bi mogli promptno reagirati.

„Naša je želja pokrenuti niz akcija radi trajnog rješenja problema nezakonitih deponija glomaznog otpada u Puli na način što ćemo od sutra krenuti u akciju temeljitog čišćenja utvrđenih lokacija, osiguranja lokacija sustavom video nadzora i fizičkim barijerama, uvesti ćemo i nove mjere poboljšanja informiranja građana o postupanju sa glomaznim otpadom te krećemo u sustavno pokretanja mjera progona i kažnjavanja prekršitelja putem sustava video nadzora. Treba nam svakako suradnja svih involviranih, a posebno je nužna potpora naših sugrađana.“, istaknuo je Tiziano Sošić, dodajući da je konferencija za medije organizirana baš na ulazu u šumicu Valdebek budući je ova šumica bila mjesto na kojemu je ilegalno odlaganje otpada bilo učestalo, a koja je početkom 2020. godine temeljito očišćena u suradnji s Mjesnim odborom Valdebek i velikim brojem volontera i građana. Nakon toga postavljene su rampe na ulazu što je polučilo pozitivnim pomacima, pojasnio je Sošić.

Uz aktivnosti Grada i društava u vlasništvu Grada, bitno je spomenuti i ostale akcije čišćenja kako one spontane od strane građana tako i one tradicionalne kao što je to primjerice Eko akcija čišćenja podmorja i priobalja. Ova akcija datira unazad 20 godina a provodi se uz sudjelovanje niza partnera (Turistička zajednica grada Pule, zajednica Tehničke kulture Pula, ronilačke udruge Istarske županije, MUP–PU Pula, Hrvatski Crveni križ – Gradski ogranak Pula, učenici osnovnih škola, građani po mjesnim odborima…). Dugogodišnja provedba ove značajne akcije rezultira svake godine sve manjom količinom otpada.

Facebook Komentari