U subotu 7. i nedjelju, 8. kolovoza Trg slobode u Poreču ugostit će drugo izdanje Festivala istarskog češnjaka. Festival se otvara u subotu u 10 sati, kada će svoje proizvode na štandovima predstaviti šest OPG-ova (OPG Andrea Manzin iz Vodnjana, OPG Mirjan Stornoga iz Vižintina kod Oprtlja, OPG Zvijezdana Križmanić iz Ježenja kod Pazina, OPG Dario Antonac iz Oprtlja, OPG Vilim Jakša Iz Boruta i OPG Ivan Jakovčić iz Sv. Jurja kod Grožnjana), dok će se nešto kasnije, od 13 sati nadalje prezentirati pletenje rešti.

Također, u subotu u 17.30 sati dodijelit će se prvi put oznaka IQ (Istrian Quality) za iznimnu kvalitetu češnjaka koju će dobiti 7 proizvođača za 9 proizvoda – 7 za istarski crveni češnjak , te 2 za istarski rozi češnjak. Istoga dana u 18 sati, cooking show održat će poznati kuhar David Skoko koji će pripremati jela na bazi češnjaka.

U nedjelju, nastavlja se prodaja na štandovima i prezentacija pletenja rešti. Oba dana udruga će imati svoj info punkt na kojem će proizvođači davati savjete vezano za uzgoj, proizvodnju i čuvanje češnjaka, s obzirom da udruga ima velik broj upita mladih poljoprivrednika koji žele uzgajati češnjak. Informacije će se davati na više jezika, budući i da upita iz inozemstva imaju puno, te očekuju dobar odaziv turista kojih je ovih dana Poreč pun.

Kako je rekao Antonac, za istarskim češnjakom vlada velika potražnja, pogotovo potrošača iz Austrije, te je većina proizvođača svoj češnjak već rasprodala, a ove ga je godine nešto manje i s obzirom na suše koje su pogodile južni dio Istre. Zato očekuju da će i ove godine kao i na prvom izdanju kada je sav češnjak rasprodan, za reštama biti velika potražnja. Cijene će na svim štandovima biti iste – prodavat će se samo rešte, 50 kuna za pola kilograma i 80 kuna za kilogram.

Udruga proizvođača istarskog češnjaka počela s radom u veljači 2018., te danas broje 22 člana i jednog počasnog. Sve više imaju upita za članstvo, posebice mladih poljoprivrednika koji bi se time željeli baviti, što ih posebno veseli. Istarski proizvođači nude istarski crveni i rozi češnjak, a ovaj je potonji dosta tražen s obzirom da nije sklon bolestima i u dobrim uvjetima skladištenja može trajati i do godinu dana. Njihova dva člana proizvode ekološki češnjak – Andrea Manzin i Darinka Družetić koja će na festivalu biti info pultu i davati savjete budući svoj češnjak za ovu godinu već rasprodala.

Facebook Komentari