Dana 21. prosinca 1140. godine dogodila se jedna od klasičnih opsada u srednjem vijeku kakva je bila uobičajena među vlastodršcima tog doba. Snage njemačkog kralja Konrada III. iz dinastije Hohenstaufen opsjele su i u potpunosti okružile grad Weinsberg sjeverno od današnjeg Stuttgarta. Radilo se o sukobu za premoć njemačkih dinastija Welf i Hohenstaufen, čije je dugotrajno povijesno suparništvo poznato i pod nazivom sukob gvelfa i gibelina.

Grad Weinsberg nije izdržao opsadu, ipak je ženama poraženih branitelja dozvoljen ustupak. Bilo im je dopušteno napustiti grad s time da mogu ponijeti sa sobom sve što mogu nositi u rukama i na leđima. One su to, prema predaji, lukavo iskoristile tako što su na svojim leđima iznijele iz grada svoje muževe.

Car Konrad III. Hohenstaufen je održao svoje obećanje i tako su žene spasile svoje muževe od sigurne odmazde.

Hohenstaufen, poznata i kao Staufen, njemačka vladarska obitelj koja je vladala Vojvodinom Švapskom, Svetim Rimskim Carstvom i Kraljevstvom Sicilije. Ime je dobila po zamku Hohenstaufen u Württembergu. Poznati su i kao švapska dinastija. Bili su u dugogodišnjem sukobu s njemačkom velikaškom obitelji Welf iz čega je, u Italiji nastao sukob između carevih i papinih pristaša, poznat kao sukob gvelfa i gibelina.

Welfi (također Gvelfi), njemačka velikaška i vladarska dinastija koja je vladala Bavarskom do 1180. godine. Tijekom povijesti članovi obitelji obnašali su dužnosti njemačkih i britanskih kraljeva.

Izdvojena fotografija: Javno Vlasništvo, Poveznica

Facebook Komentari