Policija traga za nepoznatim počiniteljem koji je u noći s 10. na 11. listopada u Splitskoj ulici u Puli iz otključanog stana u Puli otuđio novac i nakit, čime je oštetio 56-godišnjaka za više tisuća kuna. Također, traga se za nepoznatim počiniteljem, koji je iste noći u istoj ulici provalio u stan, iz kojeg je otuđio razne kozmetičke proizvode, čime je oštetio 61-godišnjakinju i 63-godišnjaka za više tisuća kuna.

Provale u domove spadaju u češća kaznena djela, a žrtva može biti bilo koji građanin. Slijedom dosadašnjih iskustava u cilju prevencije ovih kaznenih djela građane upozoravamo na sljedeće:

– kažnjiva djela događaju se u prijepodnevnim i ranim večernjim satima
– najveći broj kaznenih djela počinjen je lomljenjem uloška cilindra brave (uglavnom je i riječ o bravama loše kvalitete), preskakanjem balkona, korištenjem podesnih predmeta u blizini kuća (ljestve, sanduci itd.)
– nepoduzimanje najjednostavnijih samozaštitnih mjera, poput zatvaranje vrata balkona, prozora i slično, jedan je od osnovnih čimbenika koji utječe na činjenje ili nečinjenje kažnjivih djela
– tijekom provala sve je manje premetačina stvari u domovima, odnosno krade se ono što je nemarno ostavljeno ”na dohvat ruke” poput nakita, manje tehničke opreme, novca i slično, a krade se i hrana, alkoholna pića, komadi odjeće itd.
– iz vikendica i šupa ili podruma kradu se alati, kućanski uređaji, čak demontiraju pojedini dijelovi namještaja (pipe, bojleri, utičnice i slično)

Razvijanjem samozaštitne kulture navedena kaznena djela mogu smanjiti pa i spriječiti te stoga savjetujemo građane:

Potrebno je razvijati dobrosusjedske odnose jer oni donose obostranu korist i pridonose zaštiti. Pomoću razumne tolerancije treba njegovati odnose sa susjedima i pod sloganom koji i policija provodi preventivne aktivnosti ”DOBAR SUSJED – SIGURAN STAN”, svi zajedno pridonosimo većoj sigurnosti.

Sigurnost kreće od ulaznih vrata. Ako već niste, nadogradite mehaničku zaštitu na ulaznim vratima ali i prozorima. Mehanička se zaštita odnosi na zaštitu cilindričnog uloška od lomljenja, prihvatnu metalnu pločicu na dovratniku i na samu bravu koja treba biti čvrste konstrukcije, posebno njezin zasun. Elektronska zaštita signalizira neovlašten ulazak u stan i također odvraća potencijalnog počinitelja.

Obratite pozornost na sumnjive osobe. Iznenadite ih upitom:”Trebate li pomoć ?” i sl. Kad vam se takve osobe obrate, na budite lakomisleni već pokažite sumnjičavost. Pokušajte zapamtiti njihove fizičke osobine, vozilo i sl.

Popišite vrijedne tehničke predmete (računala, bicikle, mobitele i sl..), zapišite njihove serijske brojeve. Za vrijedne stvari (novac i nakit) koje držite u domu, ugradite kućni sef. Ako za vrijeme blagdana putujete izvan mjesta stanovanja, vrijedne stvari i nakit pohranite u sefovima ili kod osoba od povjerenja.
Po mjestu događaja krećite se samo ako je to nužno kako ne bi uništavali tragove. Nazovite policiju na broj 192.

Facebook Komentari