Danas u vremenu od 11:00 do 12:30 sati sa lokacije Industrijsko-obrtničke škole Pula, Rizzijeva 40, popratite pripremu i lansiranje tri autonomne bespilotne letjelice HISTRION (201,202 i 301) u bliski svemir (stratosfera) 
 
Lansiranje autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION jedan je od važnih zadataka u sklopu Istarskog svemirskog programa kojeg je osmislila i provodi Astronomska udruga Vidulini u suradnji sa suradnicima i partnerima iz zemlje i inozemstva.
 

Poligon Herman Potočnik

Ovogodišnje misije autonomnih bespilotnih letjelica HISTRION spadaju u najvažnije zadatke Istarskog svemirskog programa-Prvog hrvatskog svemirskog programa kojeg je osmislila i provodi Astronomska udruga Vidulini sa svojim suradnicima i partnerima.

Lansiranje će se izvršiti sa poligona „Herman Potočnik“, Pula. Neposredne pripreme letjelica i drugih elemenata misija odvijati će se u vremenu od 08-11 sati, predlansirne radnje planirane su u vremenu od 11-12 sati a zatim će u vremenu od 12-13 sati, u razmaku od po pola sata , u bliski svemir redom krenuti H201, H202 „Danijel Vuković“ te naposljetku H301.

Letjelice će nakon leta kroz troposferu proći tropopauzu a zatim krenuti visoko u stratosferu, iznad Armstrongove linije na 20.000m koja predstavlja početak područja koje se definira kao bliski svemir. Po dostizanju maksimalne visine leta (30.000m) započeti će njihov povratak koji u konačnici uključuje slijetanje na morsku površinu u akvatoriju Kvarnerskog zaljeva, između istočne obale Istre i zapadne obale Cresa.

Četiri modula

Svaka od letjelica opremljena je sa četiri osnovna modula, teretna prostora. Glavni modul rezerviran je za tehniku koja vodi brigu o letu, parametrima leta, senzoriku, optoelektroniku, komunikaciju.

Slijedi modul namijenjen eksperimentima s područja prirodnih znanosti, astrobiologija, kemija, fizika. Tu je i modul sa eksperimentima i artefaktima s područja društvenih znanosti kao i modul namijenjen gospodarstvu.

Što ukoliko pronađete letjelicu

Sveukupno se u tri ovogodišnje misije letjelica HISTRION nalazi oko tri stotine različitih eksperimenata, osmišljeninih od stotinjak subjekata, sveučilišta, instituti, osnovne i srednje škole, udruge, tvrtke.

Najteži i najodgovorniji dio posla nalazi se na voditeljima odjela; Gabrijel Erman, Ivica Lađarević, Nenad Perković, Darije Herceg, Eduard Erman i njihovim kolegicama i kolegama koju su mjesecima marljivo i strpljivo radili na planiranju i pripremi ovih misija.

Ukoliko ovih dana naiđete na letjelice prije spasilačkih timova, prihvatite ih, postupite prema naputku koji se nalazi na njima i nipošto ih ne otvarajte.

Facebook Komentari