Slično onome što je pet istarskih gradonačelnika reklo u utorak 28.09. u Puli i IDS se, bez obzira na prijašnju odluku, zalaže za više vodno zaštitnih uslužnih područja u Istri.

– U Istri danas djeluju tri vodno uslužna područja: Istarski vodovod Buzet, Vodovod Pula i Vodovod Labin, kazao je Dalibor Paus naglasivši da „ukoliko su tri uslužna područja ono što bi prihvatili svi istarski gradovi i općine, onda će to podržati gradovi i općine u kojima upravljaju gradonačelnici i načelnici IDS-a.“

 

Novonastale političke okolnosti

Iako je Tulio Demetlika na nedavnom savjetovanju u Zagrebu potvrdio stav IDS-a da bude samo jedno područje, ova nova odluka tumači se kao nužna jer se stara donijela prije dvije godine a u međuvremenu su se društveno političke okolnosti promijenile.

– Zakon o vodnim uslugama donesen je prije dvije godine i njime je bilo predviđeno da će se uredba o uslužnim područjima donijeti tri mjeseca nakon stupanja zakona na snagu. U takvoj situaciji, odluka istarskih gradova te velike većine istarskih općina bila je da se predloži Vladi da se u odredbi predvidi jedno uslužno područje za cijelu Istru.

Od tog dana prošle su dvije godine, puno se stvari dogodilo. Od toga da smo ušli u jednu novu financijsku perspektivu Europske unije, do toga da je pandemija usporila cjelokupni proces te ne manje važno, promijenila se politička situacija u Istri, kazao je Paus.

Novi projekti na vodno uslužnim područjima

To su 3 tehnički i financijski stabilne tvrtke koje zadovoljavaju sve kadrovske i logističke kriterije. Sva tri sustava su samoodrživa i učinkovita te dobro opremljena. Vodno uslužna područja u Istri imaju gubitke između 23 i 24 %, što je na razini prosjeka Europske unije, dok je hrvatski prosjek 54%. „ poručio je potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić.

Glavičić je naveo koji su svi projekti u tijeku u pojedinim vodno uslužnim područjima te je naglasio kako su oni zahtjevni i financijski i operativno.

– Smatram da se moramo fokusirati na projekte, radove i pripreme u tijeku, a ne na administrativna pripajanja, jer ćemo time izgubiti fokus od onoga što je zaista bitno, a to jest uspostava najkvalitetnije moguće mreže i usluge građanima.

– Zato mislim da moramo sjesti za zajednički stol i donijeti stav koji će zadovoljiti sve. Pozivam, stoga, sve istarske gradove i općine, nevezano kojih političkih boja, da se usuglasimo oko toga da Istra zadrži tri vodno uslužna područja, zaključio je potpredsjednik IDS-a Valter Glavičić.

Facebook Komentari