Strani policijski službenici, koji su sudjelovali u projektu ”Sigurna turistička destinacija”, napustili su jučer Policijsku upravu istarsku i sa sobom ponijeli ugodne uspomene na još jednu uspješnu godinu policijske suradnje.

Riječ je o originalnom projektu hrvatske policije koji se provodio od 2006. godine pod nazivom ”Sigurna turistička sezone” te je u njemu dosad sudjelovalo više od 20 zemalja sa 839 stranih policijskih službenika. Ove godine projekt je u dogovoru s partnerskim institucijama, Ministarstvom turizma i sporta te Hrvatskom turističkom zajednicom, promijenio naziv u ”Sigurna turistička destinacija” jer Hrvatska je upravo to – sigurna destinacija za odmor domaćih i stranih turista.

Ove godine u projektu je sudjelovao 71 policijski službenik iz 15 zemalja, odnosno 16 policijskih organizacija, a u Istri je svoj doprinos sigurnosti turista dalo 13 policijskih službenika iz šest zemalja. Strani policijski službenici raspoređuju se u županije u kojima borave gosti iz njihovih zemalja kako bi im mogli biti na usluzi u slučaju potrebe pa su tako na području Policijske uprave istarske i ove godine boravili austrijski, njemački, mađarski, poljski, slovenski i talijanski policijski službenici.

Austrijski policajci tradicionalno su boravili u Umagu. Tijekom srpnja hrvatskim policijskim službenicima pomagali su već poznati Stefan Buzanich i Marijana Kaldrmdzic, dok su u kolovozu pristigli Josip Filipovic i David Petrisic koji su po prvi puta dio ovog projekta. ”Drago mi je da sam dobio priliku biti dio ove međunarodne suradnje jer sve kolege s kojima sam bio u kontaktu su jako ljubazne i spremne pomoći. Stekao sam dojam da su i turisti zadovoljni kada ugledaju policajca iz svoje zemlje, pristupaju nam bez zadrške, raspituju se kako to da smo u Hrvatskoj i hvale takav oblik suradnje”, rekao je Josip Filipovic koji bi rado i sljedeće godine bio dio ”Sigurne turističke destinacije”.

Noseći svoju nacionalnu odoru, Josip je hrvatskim kolegama pomagao u obavljanu svakodnevnih zadaća, kao što su prevencija protupravnih ponašanja i poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu. Pružao je i servisne informacije turistima s njemačkog govornog područja, a sve to već godinama čine i Stefan i Marijana koji su s umaškim kolegama razvili dugogodišnje prijateljstvo. ”Već nekoliko godina sudjelujem u ovom projektu i prezadovoljna sam ovdje. Osim upoznavanja s radom hrvatske policije, upoznala sam prijatelje koje ću imati do kraja života. Kad god sam nešto trebala, više kolega se javilo kako bi mi pomoglo. To su oni trenuci koji se ne mogu opisati riječima, već se trebaju doživjeti”, ispričala je Marijana, a s njom se složio i Stefan. ”Već osam godina sudjelujem u ovom projektu i za njega imama samo riječi hvale. Suradnja s hrvatskim kolegama je izvanredna i čast mi je što sam ovdje i što imam priliku brinuti o sigurnosti austrijskih turista. Kada ugledaju poznatu policijsku odoru, malo se iznenade, no kada im objasnimo što radimo ovdje i da smo tu za njih, odmah se osjećaju sigurnije”, rekao je Stefan.

Na pulskom području o sigurnosti su, uz hrvatske policijske službenike, brinuli policajci iz Njemačke, Poljske i Slovenije. O tome kako mu je bilo u Istri i kako mu se sviđa originalni projekt hrvatske policije porazgovarali smo s poljskim policijskim službenikom Kamilom Goskom. ”Ovo je druga godina da sam u Puli, a prije toga sam jednu godinu radio s kolegama u Makarskoj. Za mene je ovo jedno pozitivno iskustvo i stekao sam puno prijatelja među hrvatskim kolegama, ali i kolegama iz drugih policijskih organizacija. Sviđa mi se vaša zemlja, kao i drugim Poljacima pa nas zato i dolazi toliko puno u Hrvatsku”, ispričao je Kamil i istaknuo kako je tijekom svog boravka u Puli doživio i nekoliko smiješnih situacija, poput one kada su poljski turisti mislili da je hrvatski policajac te su se iznenadili kada je počeo pričati na poljskom te su ga čak upitali gdje je naučio tako dobro poljski jezik.

Na rovinjskom području i ove su godine boravili talijanski policijski službenici, a jedan od njih bio je i Radovan De Marchi. Radovan je već jedne godine boravio u Rovinju, a ova mu je, kako kaže, sigurno posljednja jer uskoro odlazi u zasluženu mirovinu. ”Drago mi je da sam prije odlaska u mirovinu još jednom mogao biti dio ovog odličnog projekta. Suradnja s hrvatskim kolegama je bila na visokom nivou, a reakcije gostiju iz Italije su bile pozitivne. Neki od talijanskih državljana nisu bili iznenađeni što me vide u Rovinju jer su upoznati s time da tijekom ljeta mogu naići na svoje policajce u Hrvatskoj, no bilo je i onih koji su se ugodno iznenadili ugledavši talijansku policijsku odoru u Istri”, rekao je Radovan i poručio da se osjećao ugodno u svojoj rodnoj zemlji.

Iza nas je još jedna uspješna godina suradnje i drago nam je da su naši kolege iz Austrije, Njemačke, Mađarske, Poljske, Slovenije i Italije zadovoljni sudjelovanjem u projektu ”Sigurna turistička destinacija”. Vidimo se i sljedeće godine!

Facebook Komentari