Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira u utorak 7. rujna od 9 sati, u prostorijama Zajednice Talijana Circolo raspravu na temu mladih i budućnosti obrazovanja.

Uvodne govore održat će gradonačelnik Pule Filip Zoričić i istarski župan Boris Miletić. Raspravu će otvoriti direktorica Ureda EP-a u Hrvatskoj Violeta Simeonova Staničić, a panelisti su: zastupnica u Europskom parlamentu Sunčana Glavak (HDZ, EPP), zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego (IDS, Renew Europe), predsjednica saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu Vesna Bedeković, prorektorica Sveučilišta u Puli Mirjana Radetić-Paić te diplomirana pedagoginja Sveučilišta u Puli Ines Pruginić.

Nakon rasprave održat će se radionica s učenicima Gimnazije Pula koji sudjeluju u programu Škola ambasador Europskog parlamenta te s gostima iz talijanske srednje škole Dante Alighieri.

Raspravu možete pratiti na Facebook stranici i na YouTube kanalu Europskog parlamenta u Hrvatskoj.

Kontekst

U sklopu procesa Konferencije o budućnosti Europe, Ured Europskog parlamenta u Hrvatskoj organizira tematske rasprave u 10 sveučilišnih gradova, a prikupljeni zaključci bit će dio prijedloga koji će se objaviti na višejezičnoj digitalnoj platformi Konferencije. Prije Pule i panela o budućnosti obrazovanja, u Dubrovniku je u suradnji s tamošnjim sveučilištem održana rasprava o održivom turizmu, a u Rijeci u partnerstvu s riječkim sveučilištem rasprava o budućnosti kulture. Do kraja godine slijede tematske rasprave o Sredozemlju i migracijama (Zadar), IT industriji (Osijek), medijima (Čakovec), poduzetništvu (Varaždin), budućnosti rada i digitalnim nomadima (Split), javnom zdravlju (Zagreb) te održivoj poljoprivredi (Slavonski Brod).

Konferencija o budućnosti Europe

Konferencija o budućnosti Europe niz je javnih rasprava koji omogućuje građankama i građanima iznošenje ideja i izradu prijedloga za reformu i buduće politike EU-a. Sastavni dio Konferencije je višejezična digitalna platforma na kojoj građanke i građani mogu razmjenjivati ideje, povezivati se, predlagati rješenja i inicijative te različite aktivnosti. Uz panele i rasprave, predviđeno je da građani sudjeluju u radu plenarne skupštine u kojoj je za njih rezervirano 108 mjesta. Jednaki broj namijenjen je predstavnicima nacionalnih parlamenata te eurozastupnicima. U radu plenarne skupštine sudjeluju još predstavnici Vijeća EU-a, Europske komisije, Odbora regija, Europskog gospodarskog i socijalnog odbora, socijalnih partnera i civilnog društva.

Facebook Komentari