Zvijezda trokraka s prstenom uokolo slavi svoj 100. rođendan. Tvrtka Daimler-Motoren-Gesellschaft 5. studenog 1921. prijavila je svoj prvi patent na logotip po kojem se i danas prepoznaje. 

Prvi put se pojavio na vrhu poklopca s navojem za rashladni sustav, a ubrzo je korišten u drugim dijelovima osobnih i gospodarskih vozila tvrtke. Povijest kako se logo spojio, seže mnogo godina dalje.

Motorizacija na kopnu, na vodi i u zraku

Upotreba trokrake zvijezde na vozilima seže u povijest od 1909. godine kada su se, nakon smrti Gottlieba Daimlera 1900., njegovi sinovi prisjetili kako je osnivač tvrtke dodao zvijezdu na razglednicu koja prikazuje obiteljsku kuću godinama prije.

Sinovima se ta ideja svidjela jer su smatrali da trokraka zvijezda odražava očevu viziju motorizacije “na kopnu, na vodi i u zraku”. Dana 24. lipnja 1909. Daimler je podnio zahtjev za patent na trokraku zvijezdu, ali bez prstena koji je okružuje.

6. kolovoza 1909. Benz & Cie, koji je još uvijek bio neovisni konkurent Daimleru, prijavio se za vlastiti patent za logo, natpis “Benz” uokviren lovorovim vijencem. Vijenac je zamijenio zupčanik i trebao je označiti brojne pobjede u motosportu.

Kasnije, 1924. godine, kada su se dvije tvrtke spojile, logotipi su kombinirani kako bi se prikazao lovor koji okružuje trokraku zvijezdu. Godinu dana kasnije, dvije tvrtke, obje slučajno osnovane 1886. godine, spojile su se.

DaimlerChrysler Aerospace

Kao dio spajanja, Daimler je odlučio koristiti ime Mercedes, koje je prvi usvojio austrijski poduzetnik i investitor Emil Jellinek koji se pod tim imenom utrkivao s Daimlerovim vozilima kao znak svojoj kćeri.

Ipak, trokraka zvijezda nije bila jedina koju je Daimler pokušao patentirati 1921. Tvrtka je također zatražila četverokraku zvijezdu, ali je odlučila ne koristiti je do 1989. Te godine je osnovana tvrtka koja je kasnije postala poznata kao DaimlerChrysler Aerospace, a za obilježavanje dodatne motorizacije područja koristili su zvijezdu kao svoju logo.

Pročitaj više na https://mercedes-world.com/news/mercedes-benz-star

Facebook Komentari