U sklopu ˝16. tjedna psihologije u Istri˝ besplatnim predavanjem “Psiha na tanjuru: Kako pričamo o hrani i tijelu?” koje će se održati u petak, 24.2.2023. u 10:00 h u Gradskoj knjižnici i čitaonici Pula želi se skrenuti pozornost  na veliki društveni problem poremećaja hranjenja.

Radi se o ozbiljnom mentalnom poremećaju koji u odnosu na druge mentalne poremećaje imaju najvišu stopu smrtnosti. Oni uključuju anoreksiju, bulimiju, poremećaj s prejedanjem i nespecifične poremećaje hranjenja. Procjenjuje se da u Hrvatskoj od poremećaja hranjenja boluje 40 000 ljudi, dok nji 45% oboljelih ne zna kome se obratiti.

Udruga Snaga u meni je jedina udruga za poremećaje hranjenja koja djeluje na području Istarske županije. Udrugu je osnovana početkom 2021.godine kako bi na jednom mjestu okupili stručnjake u području poremećaja hranjenja i stvorili u Istri mjesto gdje se oboljeli mogu obratiti kako bi im se pružile sve informacije o mogućnostima liječenja u Istri i Hrvatskoj. Udruga provodi projekt prevencije i osvještavanja o poremećajima hranjenja ˝Book club Knjiga na tanjuru.˝

Na predavanju će predavačice psihologinja Luana Poleis i nutricionistkinje Jelena Zubić i Vedrana Fontana Mikulić odgovoriti na pitanje kako način na koji razgovaramo o hrani i tijelu utječe na razvoj osobnosti, samopouzdanje i percepciju sebe u društvu kroz odrastanje, a zatim i u odrasloj dobi.
 
Namijenjeno je pomagačkim strukama, učiteljima , odgojiteljima i građanstvu.
 
Za sudjelovanje je potrebno prijaviti se putem e-maila: udruga.snagaumeni@gmail.com
Facebook Komentari